BIH

Grlić Radman branio Čovićev stav o Južnoj interkonekciji

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman boravio je u ponedjeljak u Ljubuškom te se tom prilikom osvrnuo na trenutno političko stanje u BiH, kao i na nedavni posjet pomoćnika američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove Jamesa O’Briena Sarajevu.

Hvalio Kordića, kritizirao Sarajevo

– Do svakog rješenja treba doći dogovorom, razgovorom i pregovorima, a ne pritiscima. Poštujemo dolazak O’Briena u Sarajevo, gdje je izrazio podršku cjelovitosti i teritorijalnom integritetu BiH, što je i hrvatska pozicija od prvoga dana. Poštujemo i njegovu osudu separatizma. No, treba osuditi i svake negativne tendencije, unitarizam i hegemonizam, koje su jednako opasne tendencije kada je u pitanju preglasavanje Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda u BiH, poručio je hrvatski ministar.

Ujedno je istaknuo da samo pravedan Izborni zakon BiH, koji će jamčiti jednakopravnost triju konstitutivnih naroda, može osigurati dugoročnu političku stabilnost i institucionalnu funkcionalnost zemlje.

U tom je kontekstu označio Mostar kao model i paradigmu svim gradovima u BiH, gdje je nakon dvanaest godina neuspjeha ipak postignut dogovor kojim su se održali demokratski izbori.

– Izabrana je vlast na čelu s gradonačelnikom Mariom Kordićem, kao i Gradsko vijeće, koje čine i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i ostali. Upravo je ta multinacionalna narav borba za prosperitet grada, a može biti i primjer za Sarajevo, dodao je Grlić Radman te izrazio žaljenje što je u Sarajevu, koje je prije par dana obilježilo 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara, otkazano gostovanje pjevaču iz Hrvatske.

Podržao Čovića

Govoreći o projektu Južne plinske interkonekcije, ministar Grlić Radman pojasnio je da to ne može biti samo unilateralno pitanje te je ono i u interesu njegove zemlje.

Plinske Južne interkonekcije ne može biti bez Hrvatske. Hrvatska je energetski čvor, zainteresirana je za energetsku neovisnost. Imamo krajnji cilj, a to je postići energetsku neovisnost o ruskom plinu. Dakle, cilj je energetska neovisnost, a različiti su putovi do ostvarivanja načina kako time upravljati te tu treba dati prostora za razgovor i pregovore. Nikakvi pritisci i nikakve prijetnje sankcijama ne vode dobrom rješenju, istaknuo je hrvatski ministar koji je prenio i da čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović ima njihovo povjerenje jer je legitimno izabrani predstavnik hrvatskog naroda, predsjednik HNS-a BiH te dopredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH. Prema njegovim riječima, Čović je pokazao spremnost na suradnju te je potrebno naći prostora za daljnji razgovor. Govoreći o europskom putu BiH, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova iskazao je uvjerenje da BiH tim putem može krenuti u ožujku i otvoriti novo poglavlje što će, kako je naveo, prostor Zapadnog Balkana učiniti još stabilnijim.

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države označile su Dragana Čovića najvećim kočničarem projekta Južna interkonekcija, a mnogi analitičari prognoziraju da će upravo zbog toga šef HDZ-a BiH završiti na američkoj ‘crnoj listi’.

VEZANO

Amerika žestoko kritizirala Čovića. Plenković ga podržao

urednik

ČOVIĆ POTVRDIO: Postoji dovoljno ruku za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH!

urednik

Čović koalicijskim partnerima dao zadatak da ponovno izaberu Kordića na čelo Mostara

urednik