BIH

Grubeša: Nismo razgovarali o MMF-u i lokalnim izborima

Okončana je današnja sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na kojoj je bilo više od stotinu točaka dnevnog reda, ali nažalost gotovo 80 posto njih nije usvojeno, potvrdio je to danas novinarima u Sarajevu ministar pravde BiH Josip Grubeša (HDZBiH).

Kazao je i to da je odluka Vijeća ministara BiH koja se odnosi na ulazak stranih državljana u Bosnu i Hercegovinu pojašnjena i dodat je član koji pojašnjava ulazak osoba s dvojnim državljanstvom u BiH te je Grubeša izrazio nadu da će Granična policija što prije dobiti tu informaciju i ponašati se u skladu s njom.

– Bilo je primjedbi osoba koje su s dvojnim državljanstvom pokušale ući u BiH i morali su plaćati prekršajne naloge jer su imali ličnu kartu BiH, a putnu ispravu neke druge zemlje. Zato sam tražio da se odluka o strancima jasno definira i da ne bude zabune te da se ona ne odnosi na osobe koje imaju dvojno državljanstvo – dodao je.

Usvojena je odluka koja se tiče otvaranja granica BiH uz dodatak da poslovni ljudi mogu ući u BiH uz negativan test na Covid-19. Međutim, danas nije razgovarano o otvaranju aerodroma, ali Grubeša kaže da će se, kako slabi pandemija novog koronavirusa, vjerovatno i o tome uskoro razgovarati.

Potvrdio je i to da danas na sjednici nije bilo govora o raspodjeli sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) niti o finansiranju općih zbora u BiH koji bi trebali biti održani ove godine.

Najviše vremena potrošeno je na imenovanja u nadležnosti Vijeća ministara BiH, a Grubeša je spornim nazvao imenovanje zastupnika BiH pred Evropskim sudom za ljudska jer on smatra da osobe koje je Sud BiH okarakterizirao da ne ispunjavaju odluku da budu na toj dužnosti ne mogu biti imenovane.

– Predlagao sam drugu odluku koja nje podržana zbog čega još uvijek nemamo agenta BiH pred Europskim sudom za ljduska prava gdje je trenutno gotovo 1.800 predmeta iz BiH – zaključio je ministar pravde BiH Josip Grubeša.

VEZANO

BEZ UHIĆENJA ‘KRUPNIH RIBA’ NEMA U EU

urednik

Grubeša sudjelovao na debati o borbi protiv korupcije

urednik

Vijeće ministara BiH odobrilo privremena otvaranja aerodroma Tuzla

urednik