BIH

Grupa građana u Sarajevu prosvjedovala protiv najavljene mise za Bleiburg: Odavati počast zlikovcima i fašistima je nedopustivo

FOTO:N1.

Ispred katedrale Srca Isusova u središtu Sarajeva, okupila se grupa građana koji su na taj način iskazali nezadovoljstvo najavom služenja mise bleiburškim žrtvama u toj katedrali 16. svibnja. Skup je obilježio i manji izgred u kojem je verbalno napadnut bivši dogradonačelnik Sarajeva Josip Jurišić, koji je jedan od zaslužnih za podizanje spomenika papi Ivanu Pavlu II pored ulaza u sarajevsku katedralu.

Kako je kazao, kao rođeni Sarajlija nije mogao ne doći i ne poduprijeti ovu građansku solidarnost. “Nitko nije protiv mise i protiv Katoličke crkve. Cijeli rat sam proveo u Sarajevu i znam što se dešavalo. Sarajevo je olimpijski i slobodarski grad. On je doživio mnoge torture: preživio je ratove, Eugena Savojskog, Hitlera, fašizam, NDH… Ovo što se sada dešava su igre iz drugog plana. Meni je žao što su crkveni vjerodostojnici nasjeli i prihvatili da se u Sarajevu obilježi žrtve Bleiburga. Mislim da glas naroda neće poslušati ali, tko to uradi, to će mu se obiti o glavu“, rekao je Jurišić kojeg je tijekom skupa verbalno napao muškarac koji ga je optužio da je odgovoran za gradnju hotela u neposrednoj blizini Katedrale. Isti se muškarac verbalno sukobio i s drugim sudionicima antifašističkog skupa uz optužbe da su zapravo oni fašisti. “Radi se ili o psihijatrijskom bolesniku ili ga je netko tu ubacio da provocira“, komentirao je bivši dogradonačelnik Sarajeva te obrazložio da se građanima pridružio kako bi podržao one koji su na civiliziran način došli izraziti prosvjed protiv navedenoga.

“Nikad nisam bio protiv bilo kakve mise, ja sam rođeni Sarajlija i to je za Sarajevo neprihvatljivo. Nitko nije protiv mise već protiv onog kome je misa namijenjena, a znamo tko su bile te bleiburške žrtve. Odavati počast preminulima koji nisu ništa skrivili, to poštujemo, ali odavati počast zlikovcima i fašistima, to je nedopustivo. Jeste li kada čuli da se u Berlinu drži misa za poginule borce Wehrmachta? Ako se drži, neka se održi i misa za fašiste koji su poginuli u Bleiburgu“’, naveo je Jurišić za N1.

VEZANO

Medijski radnici u BiH neupućeni u svoja autorska prava i njihovu zaštitu

urednik

Genjac: Stav SDA je bio da Sarajevo nije mjesto za održavanje mise

urednik

Bleiburška misa u Sarajevu s 20 vjernika i uz stroge mjere osiguranja

urednik