BIH

Herceg: Teret krize nikako ne smije pasti samo na županije i općine

MOSTAR – Teret ublažavanja posljedica gospodarske krize prouzročene pandemijom koronavirusa u Federaciji BiH mora biti ravnomjernije raspoređen na sve razine vlasti – od federalne do lokalne. Ne smije se dopustiti da se taj teret većinski prebaci na proračune županije, gradova i općina, smatra predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg, piše Fena.

 On ističe kako se predloženim Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica nastalih uslijed globalne pandemije koronavirusa, želi ozakoniti obveza Federacija da preuzme subvencioniranje  samo doprinosa u fondove obveznih osiguranja u iznosu od 245 KM, poslodavac 19 KM poreza na dohodak i posebnih naknada, dok bi županije i jedinice lokalne samouprave trebale na sebe preuzeti iznos od čak 470 KM za neto plaće. 

 – Na godišnjoj razini realno je očekivati  smanjenje proračunskih prihoda u HNŽ-u za više od 20 posto, odnosno više od 40 milijuna KM i to bez ukalkuliranih  učinaka federalnoga tzv. korona zakona. Ukoliko se usvoje neka od predloženih rješenja vezana uz zakone o dobiti i dohotku, zakone koji su od značaja za proračunske prihode županija,  to proračunsko smanjenje u našoj županiji premašilo bi 60 milijuna KM. Ako se zna da HNŽ izravno ili neizravno financira desetak tisuća plaća te brojne institucije u zdravstvu, prosvjeti, znanosti, športu, kulturi… jasno je s kojim bi se sve poteškoćama mogli suočiti ukoliko na federalnoj razini prođu zakonska rješenja poput tog famoznog korona zakona, naglašava premijer Herceg ističući, također, kako se od početka krize zalaže za sustavne, koordinirane i harmonizirane mjere, a ne za, kako kaže, jeftine populističke poteze poput smanjenja plaća.

 Kako navodi, samo konkretne, usuglašene i provedive mjere  s realno raspodijeljenim teretom na sve tri razine vlasti mogu polučiti željene rezultate, a to je spas radnih mjesta i oporavak ugroženih grana našega gospodarstva, onih koje su pretrpjele izravne posljedice mjera koje su morale biti donesene u ovoj borbi za spas zdravlja ljudi i zajednice.

 – Stoga pozivam federalnu razinu vlasti i sve one koji sudjeluju u pripremi i donošenju zakonskih rješenja da uvaže naše opravdane primjedbe i omoguće županijama nadvladavanje ove krize – zaključuje predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg.

VEZANO

Herceg: Hrvati u BiH najsnažniji i jedini most Bosne i Hercegovine koji je spaja s EU

urednik

HNŽ: Plaće više za 20%, noćni rad za najmanje 50%, a medicinskim sestrama još 10%

urednik

Obnovljena četiri objekta SKB-a Mostar

urednik