BIH

HKD Napredak: Slavljenje svete mise nije rehabilitiranje ustaškog režima

Slavljenje svete mise kao vjerskog obreda samo po sebi isključuje provokaciju, a poglavito dovođenje u vezu s bilo kakvim rehabilitiranjem ustaškoga režima, kako neki tvrde. Naprosto jedno drugo isključuje – priopćeno je danas iz Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Ističu kako čvrsto podržavaju slobodu kao temeljnu vrijednost suvremenog društva, čiji neodvojivi dio je religijska sloboda u kojoj je sadržano pravo služenja svete mise za pokojnike 

-Nema nikakve logike i neprihvatljivo je bilo kakvo povezivanje duhovnoga nadpastira Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini sa zločinačkim pothvatima na osnovu njegova duhovnog pijeteta prema ubijenima i njihovim obiteljima. Stoga u svakom protivljenju takvomu sjećanju na preminule vidimo sustavno kršenje temeljnih vjerskih sloboda katolika – poručuju iz HNK Napredak.

Navode da je neprihvatljiv svaki vid antipropagande koji se ovih dana može čuti u bh. javnosti, a “zapravo je javni istup protiv Hrvata i katolika koji imaju biti ravnopravni građani demokratske države Bosne i Hercegovine i njezina glavnoga grada Sarajeva”.

-Mnogi vole isticati kako je Sarajevo otvoren grad i “europski Jeruzalem“, pa kako to da nekima smeta katolička molitva za mrtve? Osporavanje molitve bilo koje vjerske zajednice spada u kršenje temeljnih ljudskih prava, zajamčenih svim europskim i svjetskim konvencijama – ističu iz Napretka.

U saopćenju podsjećaju da je Parlamentarna skupština Vijeća Europe snažno osudila masovna kršenja ljudskih prava u totalitarnim režimima, izražavajući sućut, razumijevanje i priznanje žrtvama tih zločina.

-Zaključno, jasno osuđujemo svaki totalitarni režim, nacistički, fašistički, komunistički, svako veličanje nedemokratskih političkih sustava i svako ograničavanje vjerskih prava drugih i drugačijih koji nas udaljavaju od europskoga puta, europskih vrjednota i zajedničkoga cilja – pravoga mira utemeljenoga na povijesnoj istini i napretka cjelokupnoga društva u kojemu želimo živjeti i s drugima suživjeti – kaže se u priopćenju HKD Napredak.

VEZANO

Napretkovi božićni dani i ove godine donose dašak božićne čarolije u Sarajevo

urednik

Tko je naprasno stopirao serijal objave imena sarajevskih Bošnjaka povezanih sa NDH?

urednik

INTERVJU Benjamina Karić: Razgovori s Bogićem pomažu da budeš bolji čovjek, nadam se da će ih biti…

urednik