BIH

Hoće li nestašica lijekova pogoditi BiH?

U ključnom trenutku suočavanja s izazovom nestašice lijekova, prvi put BiH se pridružila europskim akterima na konferenciji o rješavanju izazova i osiguranju pristupa u oblasti distribucije lijekova i medicinskih sredstava, održanoj u Bruxellesu, priopćilo je Udruženje veleprometnika lijekovima i medicinskim sredstvima BiH. 

Faruk Hadžić, predsjednik Udruženja, aktivno je na konferenciji sudjelovao u diskusiji o  rješenjima za probleme koji muče sektor distribucije u zdravstvu. U fokusu konferencije bila su dva intrigantna tematska segmenta, prvi o kibernetskoj sigurnosti u zdravstvu, a drugi o problemu nestašice lijekova. Potencijalna opasnost i kompleksna kriza s lijekovima iziskuje hitne i inovativne strategije. 

Udruženje je pokazalo posvećenost rješavanju navedenog problema u saradnji sa Europskim udruženjem distributera u zdravstvu (GIRP) – krovnom organizacijom EU koja okuplja više od 750 veleprometnika lijekovima i medicinskim sredstvima, a koji opslužuju 33 europske zemlje. 

‘Suradnja s GIRP-om nije samo simboličan čin. Saznanja i razmjena informacija sa konferencije vodilja su inovativnim rješenjima, strateškim okvirima i inicijativama ključnim za suočavanje s trenutnim i budućim izazovima u osiguranju kontinuiteta snabdijevanja lijekovima i medicinskim sredstvima u BiH. Distributeri u zdravstvenoj zaštiti su vitalni i učinkoviti partneri za države članice i EU u cjelini, uz službeno priznanje da su dio kritične infrastrukture. Ovo formalno priznanje potvrđuje važnu ulogu našeg sektora i snagu ove saradnje’, rekao je Hadžić. Udruženje sa 20 članica koje zajedno obavljaju više od 84 posto distribucije lijekova i medicinskih sredstava u BiH nakon konferencije je i zvanično primljeno u članstvo GIRP-a.

GIRP surađuje sa Europskom agencijom za lijekove (EMA) na razvoju revolucionarne platforme za praćenje nestašica lijekova u EU, koja predstavlja potencijalni problem, kako u Europi, tako i u BiH. 

Hadžić poručuje da će Udruženje uložiti maksimalne napore na razini industrije i donositelja odluka kako bi stvorili održiva rješenja i osigurali da pacijenti i žitelji BiH ne trpe nedostatak lijekova. Značaj veleprometnika lijekovima i medicinskim sredstvima u lancu snabdijevanja u EU potvrđen je zajedničkom posjetom Parlamentu EU tokom konferencije.