BIH

IRMA BARALIJA: Nacionalistički tajkunski savezi mostariziraju cijelu BiH

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH u subotu je odlučilo odgoditi održavanje Lokalnih izbora u BiH za studeni stoga što Parlament BiH još nije usvojio proračun BiH iz kojeg mora biti izdvojeno 4,2 milijuna KM za održavanje izbora, kako to propisuje Izborni zakon. Izbori, inače, ukupno koštaju devet milijuna KM.

Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke, odgađanje izbora smatra kršenjem Ustava i početkom dugoročne suspenzije izbornog procesa u BiH.

“S iskustvom Mostara, u kojem već 12 godina nemamo izbora, a nećemo ih imati ni ove godine, mogu reći da je ovo što se dešava vrlo opasno za BiH. Vlast je uvidjela da joj se kraj bliži. Pandemija je ta koja ju je skroz razotkrila kao kriminogenu i antigrađansku i izbori u listopadu su joj trebali biti otkaz na lokalnoj razini. Lokalni izboriu listopadi su sad pomjereni za studeni, čime se samo kupuje vrijeme za dugotrajnu suspenziju demokratskih procesa kako bi vladajuća koalicija, predvođena HDZ-om BiH, SNSD-om i SDA, mogla ostati na vlasti koja predstavlja izvor bogaćenja njihovih kadrova i ništa drugo“, tvrdi Baralija uz opasku da je poznati da 4,2 milijuna KM, koliko je potrebno izdvojiti za izbore, nisu problem.

“Milijuna ima i trostruko više za nabavku nefunkcionalnih respiratora, skupocjenih vozila i raznovrsnog luksuza u kojem uživaju. Proračun je morao biti usvojen a njegovo neusvajanje nije ništa drugo do smišljen atak vlasti, koja je znala da će upravo neusvajanjem proračuna odgoditi izbore, na demokraciju. Ali, sredstva za održavanje izbora se mora naći. Izgovor da se mora čekati proračunska sredstva, jer se u suprotnom krši Izborni zakon BiH, ne stoji. Neodržavanjem izbora krši se Ustav u čijem prvom članku jasno stoji da je BiH demokratska država koja funkcionira sukladno zakonu i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora. Ustav je, kao njihovo izvorište, iznad svih zakona. Bez izbora, ona više neće biti demokratska. BiH će biti zarobljena država nacionalističkih tajkunskih saveza u kojoj će zakoni služiti samo za zaštitu njihova kriminala. Ona to već dijelom i jest. Građani su to prozreli i žele promjenu. Odgađanjem izbora to će im biti onemogućeno uraditi na demokratski način“, kategorična je potpredsjednica Naše stranke Baralija.

VEZANO

BH BLOK se tek treba odrediti o prijedlogu: Baralija ili Zalihić?

urednik

Posušje: Zrinjski nije u formi

urednik

Sindikat policije odustaje od prosvjeda?

urednik