BIH

Izetbegović o bojkotu iz RS-a: Svakako su godišnji odmori, na jesen se sve nastavlja

SARAJEVO, 22. maja (FENA) - Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) zasjedalo je danas u Sarajevu kada su pozdravili usvajanje Nacrt Programa reformi te su pozvali Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da što prije usvoji taj dokument. (Foto FENA/Harun Muminović)

Bakir Izetbegović je za televiziju Hayat prokomentirao odluku da predstavnici u državnim organima vlasti iz reda srpskog naroda ne učestvuju u donošenju odluka rekavši da je to trebalo startati sa 1. kolovozom.

“Tada bi svi išli na kolektivne godišnje odmore, faktički parlamentarci, članovi Vijeća ministara, tako da je august svakakako bio mjesec vakuma u radu. Pomjerili su to za sedam dana, tako da će vjerovatno taktizirati da vide mogu li šta dobiti u narednih 40 dana, a onda će se u septembru sve nastaviti. Koje je to pravo ugroženo srpskim predstavnicima? Pravo da negiraju genocid, pravo da slave ratne zločince, pravo na jedan aparthejd koji živimo u RS. U RS imamo 20 posto nesrba, a samo je tri posto na rukovodećim funkcijama. U RS je Bošnjacima zabranjen Bosanski jezik, u RS se osveštavaju, dakle imaju srpske slave pravoslavne, državne institucije, škole. Oni misle da su ugroženi?”, pita Izetbegović.

Dodao je da posljednjom Inzkovom odlukom ne samo da neće negirati genocid, ne samo da neće slaviti zločince, nego će sve ovo što je nabrojao, cijeli ovaj katalog polako odustati od toga.

“Kažu da bi željeli da se dogovorimo, da se ništa ne nameće. Sve možemo da se dogovorimo, ovo sve što sam nabrojao i još mnogo toga. Jedno vrijeme će da prave krizu i onda će da odustanu, jer nisu u pravu”, kazao je Izetbegović.