BIH

Izetbegović: Posljednja stvar koju bih dopustio je da budem upamćen kao netko tko je popustio

08.11.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Predsjednistva SDA. Na sjednici se govori o aktualnim politickim dogadjanjima u zemlji. Bakir Izetbegovic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U organizaciji Općinskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Novo Sarajevo sinoć je u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo održana tribina pod nazivom „Jedna si jedina“, na kojoj se prisutnima, između ostalih, obratio i predsjednik te stranke Bakir Izetbegović.

Izetbegović je, obraćajući se prisutnima, kazao da mu je ispunjeno srce zbog velikog odziva članova i simpatizera SDA na večerašnju tribinu. Istaknuo je da je direktna komunikacija s građanima način funkcioniranja SDA, što je jedan od razloga za organizaciju javnih tribina.

– Gdje god da dođem, osjeća se jako dobra energija. Mnogo se iznosi neistina i spinova. Jedino što neke stranke rade je da kritiziraju SDA. Mi smo ustvari kičma političkog života i mi ne možemo spinovati, ali ovi drugi mogu. Jedini način da ih demantiramo je da oni pokažu što znaju. Evo, sad su došli u nekim sredinama i pokazali koliko ne znaju. Vratit će se SDA – poručio je Izetbegović.

Govoreći o posljednjoj posjeti dijaspori, Izetbegović je kazao da je osjetio jednu novu energiju i da u dijaspori leži snaga koja je u mogućnosti promijeniti paradigmu u BiH glasajući za probosanske stranke u entitetu RS.

– Vidim da su zainteresirani da sudjeluju u jednoj utakmici u kojoj ćemo mi, ako Bog da, poraziti ove koji probleme u BiH. Jedan inat se budi, nešto vrlo dobro i pozitivno što će donijeti promjene – izjavio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je kazao da je tijekom tih posjeta govorio istinu, a to je da su svi građani BiH prije 500 godina bili jedan narod.

– Onda su neki žučno reagirali. To jeste tako. Ja uopće nemam namjeru da nekome govorim što je. Čovjek je ono kako se osjeća. Samo želim da podsjetim na to da smo mi bili jedan narod – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da je imao niz sastanaka s predstavnicima međunarodne zajednice, te je ocijenio da neki od njih pokušavaju ići linijom manjeg otpora.

– Hoće li im to poći za rukom? Neće! Ja sam u ovome dugo. Sve sam prošao. Posljednja stvar koju bih dopustio je da ja budem upamćen i da vi budete upamćeni kao netko tko je nešto popustio. Mi imamo legalitet i legitimitet, imamo civilizirani svijet uz sebe, imamo Dejtonski mirovni ugovor. Sve je na našoj strani – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o pozitivnim političkim dešavanjima u posljednjim godinama, Izetbegović je izdvojio promjene u sastavu SIP-a, VSTV-a, niz presuda Ustavnog suda BiH kojima su sačuvane šume, rijeke i poljoprivredno zemljište.

– Mi smo se odlučili za borbu. Tko se nije odlučio za nju, ja mu preporučujem da odustane od politike. Mi smo se rodili da se borimo – kazao je predsjednik SDA.

Od političkih snaga koje predvodi Milorad Dodik je, dodao je, očekuje da poštuju Ustav, vladavinu zakona i osnovne civilizacijske vrijednosti.

– Ako žele da idu prema dnu, neka idu, ali mislim da narodu tamo nije do toga – poručio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je ponovio da se pitanje izmjena Ustava i izbognog zakonodavstva, u dijelu koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH, može riješiti na tragu ranijih rješenja, poput Travanjskog paketa, ali isključivo ukoliko se riješi pitanje nadležnosti i ovlasti domova naroda u kojima manjina, kako je kazao, guši volju većine.

– Slijedi niz sastanaka. Ja ću se na svaki sastanak odazvati, ali nema pregovarati bez svih. Ima da uključe i sve ostale – izjavio je Izetbegović.

Takvim pristupom, dodaje, brani i poziciju ljevičarskih stranaka jer one, kako je kazao, trebaju BiH. Predsjednik SDA je poručio da rezultati ispitivanja javnog mnijenja pokazuju dobru poziciju te stranke, te da se ona zavadila s moćnim lobijima, poput kladioničarskog i građevinskog.

– Da je SDA korumpirana stranka, s njima bi se dogovorili. Mi želimo da ova zemlja ostane čista, lijepa i uredna, te da u njoj vrijedi vladavina zakona – izjavio je Izetbegović.

Ocijenio je da je SDA sve jača, ali da je potrebno raditi i dalje i da ta stranka ide ka izbornoj pobjedi u listopadu 2022. i ka pobjedi za BiH.

Prisutnima na tribini također su se obratili potpredsjednica SDA Melika Mahmutbegović, potpredsjednik SDA Safet Softić, član Predsjedništva SDA Sedad Dedić i predsjednik Županijskog odbora SDA Sarajevo Sedin Kahriman, priopćeno je iz ove stranke.