BIH

Izetbegović: Radi se o namjernoj provokaciji, treba pustiti da završe misu

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH, iskazao je u izjavi za N1 očekivanje da u Mostaru lokalni izbori budu održani. “Pokušavamo približiti stavove, ali HDZ BiH ljestvicu drži previsoko. Nisam optimist. Čak i kada njima ide u korist, odbili su jedno dobro rješenje kada smo pregovarali o provedbi presude u predmetu ‘Sejdić-Finci’. Ne mislim da će biti na Mostaru spremni napraviti realno i racionalno rješenje. Ako se to ne desi, neka Ustavni sud i SIP BiH naprave posao“, poručio je lider SDA uz ocjenu da se tu puno očekuje od Bošnjaka i od bošnjačke strane.

“Ja sam rekao ovako: Mostar je srušen, nije ga srušila bošnjačka strana. Bošnjaci su od šest općina imali tri, tu poziciju je urušio visokig predstavnik. Ustavni sud se dodatno pridružio i degradirao poziciju Bošnjaka. Imali su dogradonačelnika, pa je i to ukinuo visoki predstavnik. Svaki put je degradirana pozicija Bošnjaka i sada se od nas očekuju nove koncesije koje će dalje degradirati poziciju Bošnjaka i jamčiti da će gradonačelnik zauvijek biti Hrvat. Mi to nećemo uraditi“, kategoričan je bio Izetbegović u izjavi za N1 dodavši da sada oni koji su rušili pozicije Bošnjaka, Statut Grada, Ustavni sud, visoki predstavnik, neka urade što su počeli ili neka se usuglase.

Misa za žrtve Bleiburga

Izetbegović se osvrnu i na najavljenu misu za žrtve Bleiburga 16. svibnja u Sarajevu kazavši da misli da na prosvjede protiv mise ne treba ići. “Ne treba ići na prosvjede. Dovoljno je rečeno. Radi se o namjernoj provokaciji. Političari su Katoličku crkvu uvukli u ovu situaciju. Treba pustiti da završe misu. Katolička crkva je igrala dobru ulogu, bili su principijelni, spremni počistiti u vlastitom dvorištu. Ovaj put se manipulira. Kada je Sarajevo u pitanju, jedino o čemu je pristojno govoriti jesu žrtve NDH režima, 10.000 žrtava Maksa Luburića. Nije pristojno govoriti o bombardiranju Dresdena. Nije red u Sarajevu, koje je žrtva NDH, govoriti o žrtvama osim o Luburićevim žrtvama. Katolička crkva bi se trebala izvaditi iz ove pozicije, odstraniti zločince poput Darija Kordića, ustaša… Po čemu nazivati križnim putem i povezivati ubojce iz Jasenovca s Isusom? Ne smiju dozvoliti da ih manipulira politika, pogotovo ne politika koja je zločinačka“, poručio je Izetbegović.

VEZANO

Izetbegovića obuzelo bunilo: Dayton je “gips i fiksator”

urednik

Bošnjačke elite rado ‘zaviruju’ u dvorište Crne Gore, a pjene kada susjedi brinu o konstitutivnim narodima u BiH

urednik

PROPOVIJED: Što je kardinal Vinko Puljić rekao na današnjoj misi?

urednik