BIH

Izgradnja autoceste Beograd-Sarajevo: Most na Savi bit će dugačak 1.310 metara

Prva dionica autoceste Beograd-Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina, trebala bi biti završena do kraja sljedeće godine, a u okviru izgradnje te autoceste gradi se i novi most na Savi u Sremskoj Rači, ukupne dužine 1.310 metara.

Autocesta Beograd-Sarajevo prva je autocesta koji će direktno povezati Srbiju i BiH, odnosno Republiku Srpsku, i spada u jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u okviru programa “Srbija 2025”, navodi se u priopćenju Ministarstva građevinarstva, prometa i infrastrukture.

Podsjeća se da je Srbija prošle godine krenula u izgradnju prve dionice, od Sremske Rače do Kuzmina, u dužini od 18 kilometara i dodaje da je vrijednost investicije 220 milijuna eura.

U okviru izgradnje ove autoceste u tijeku je i izgradnja novog mosta na Savi u Sremskoj Rači, ukupne dužine 1.310 metara.

“Most se sastoji od prilaznih betonskih konstrukcija na lijevoj i desnoj obali Save, dužine 530 metara i 450 metara i čelične konstrukcije nad rijekom dužine 330 metara”, navodi se u priopćenju.

Dodaje se da radove na dionici Kuzmin – Sremska Rača, u okviru izgradnje autoceste Beograd – Sarajevo, izvodi turska tvrtka Tašijapi koja je nedavno dala obećanje da će radove završiti do kraja 2022. godine.