BIH

Kako u doba digitalizacije uspostaviti i očuvati visok standard medija?

Na online sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99“ ukazano je na značaj razgovara o tehnološkoj i svakoj drugoj vrsti budućnosti medija u BiH, osobito nakon pandemije virusa korona. Predsjednik Društva novinara BiH Faruk Zupčević je, govoreći kao uvodničar online sesije, posvećene Svjetskom danu slobode medija, iznio stav da je potrebno ojačati ulogu medija kako bi se unaprijedilo njihov položaj u društvu, a koji je trenutno loš.

“Uvjeti u kojima rade novinari su teški. U medijskoj zajednici u BiH, potpisani ugovori o radu najčešće su nepovoljni. Najčešće su to ugovori na određeno vrijeme, bez plaćenih doprinosa za zdravstvo i mirovinsko osiguranje. Plaće za koje novinari rade u tim medijima su niske, nešto bolje stanje je u javnim servisima“, pojasnio je osobito ukazavši da je sigurnost rada novinara upitna. Istrage o slučajevima napada na novinare nisu adekvatne, dok sudski sporovi traju dugo. Neki na kraju, kako je kazao, nemaju smisla. Zupčević je istakao da novinari u BiH profesionalno i odgovorno obavljaju posao, i u vrijeme pandemije, ne šireći strah.

Glavni tajnik Društva novinara BiH Fedžad Forto dodao je tijekom sesije na temu “Sloboda medija i suvremeni izazovi“ da je ovo pravi trenutak da se povede diskusiju o budućnosti medija u BiH, ali i o tome kakve će posljedice ostaviti na bh. medijsku zajednicu situacija izazvana pandemijom virusa korona. “Živimo u vremenu digitalizacije. Klasični mediji odumiru ili imaju problem održati korak sa suvremenim trendovima koji su nam donijeli neke nove izazove, kao što je globalan problem lažnih vijesti. U vrijeme pandemije vidjeli smo koliko te stvari mogu biti opasne. Koliko smo mi, kao medijska zajednica u BiH, sposobni  suočiti se takvim pojavama?“, zapitao je Forto dok se novinar Danijal Hadžović osvrnuo na pitanje kako u doba digitalizacije uspostaviti i očuvati visok standard medija. Prema njegovoj ocjeni, internet vijesti nude brzinu i daleko veću slobodu medija, ali zato ispaštaju standardi dok je kvaliteta tekstova sve lošija. “Sve teže je razlikovati kvalitetnu vijest od neke vrste propagande, poluinformacije“, kazao je.

VEZANO

KRUG 99: Odbačene teze o samoopredjeljenju naroda

urednik

Prof. Sadiković: Politički sustav BiH osporen u više navrata

urednik

Kico: BiH je, od potpisivanja Daytonskog sporazuma, meta hibridnog djelovanja

urednik