BIH

Kardinal Vinko Puljić primio zamjenika gradonačelnika Sarajeva

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, u nazočnosti generalnog vikara mons. Slađana Ćosića, primio zamjenika gradonačelnika Grada Sarajeva Milana Trivića a povod susretu je Sveta misa u sarajevskoj katedrali za žrtve Bleiburga, najavljena za 16. svibnja 2020.

Trivić je ukazao na negativne reakcije pojedinih građana Sarajeva te raznih udruga unutar zemlje i izvana na vijest o najavljenoj Svetoj misi za žrtve Bleiburga u glavnom gradu BiH te, s tim u svezi, izrazio spremnost gradskih struktura i vlasti da se poradi na spuštanju nastalih tenzija kako bi se spriječilo neželjene posljedice.

Kardinal Puljić je, pak, izrazio nevjericu i razočaranje činjenicom da se uobičajeno slavlje Svete mise za nevine žrtve Bleiburga u javnosti prikazalo kao njegovo osobno pristajanje uz bilo kakav oblik totalitarizma, a samim time i sa zločinima totalitarnih režima, kao što su nacizam, fašizam i komunizam. Pojasnio je da se Katolička Crkva nikada nije stavljala na stranu niti jedne vlasti, a kamoli onih koje su bile uzrokom tolikih nemilih stradanja. Posebno je naglasio da se nijedan zločin ne može braniti niti se smije pravdati, ali i da se, isto tako,  prema svim nevinim žrtvama, pa tako i onima iz hrvatskog naroda, treba odnositi s jednakim pijetetom. Upravo to je bila prvotna i jedina nakana slavljenja najavljene Svete mise, koju kardinal Puljić, u ime Biskupske konferencije BiH i Hrvatske biskupske konferencije, zbog novonastale pandemije koronavirusa slavi u Sarajevu, a ne u Bleiburgu. S jednakim pijetetom kardinal Puljić redovito sudjeluje na godišnjoj komemoraciji stradanja članova Židovske zajednice u Sarajevu, istaknuto je, kao što, kao član Međureligijskog vijeća BiH, on sudjeluje u organizaciji i molitvama na mjestima stradanja u posljednjem ratu.

Izražena je nada da će isti oni koji su doprinijeli stvaranju negativne klime, pomoći da Sarajevo bude grad suživota i dijaloga. (kta)

VEZANO

Smijenjen jedan od sudionika sarajevskog ‘korona partya’

urednik

Radončić robusno kreše krila SDA u Sarajevu: Gavrankapetanović, Škrijelj, Debevec, Kajmaković

urednik

Preminuo ugledni sarajevski liječnik

urednik