BIH

Kreće zajednička borba za zaštitu poljoprivrednika

LJUBUŠKI, 6. ožujka (FENA) - Na području Ljubuškog zasađeno je 350 hektara mladog krumpira poznatog kao "Ljubuški rani", visokokvalitetnoga, autohtonoga proizvoda koji količinama može zadovoljiti bosanskohercegovačko tržište. (Foto FENA/Mario Obrdalj)

Problematika u poljoprivrednoj proizvodnji vezano za enormna poskupljenja pri proljetnoj i jesenjoj sjetvi i poskupljenjima u stočarstvu, bile su teme sastanka održanog u Orašju. Županijski ministri poljoprivrede Posavske, Tuzlanske i Zeničko-dobojske županije razgovarali su i o mogućnosti implementacije poticaja s razina FBiH te organizaciji otkupa pojedinih proizvoda.

Zauzet je zajednički stav prema FMPVŠ kada je riječ o inicijativi za uvrštavanje peradarstva u novčane poticaje s federalne razine. Istakli su da ova oblast mora biti unaprijeđena u sve tri županije, posebno u uzgoju brojlera.

“Peradarstvo je jedan od najorganiziranijih grana proizvodnje, skoro svi peradari su ili obrt ili imaju registrirane obrte ili su pravne osobe,znači znatan dio sredstava vraćaju i u budžet. Smatramo da trebaju imati novčanu podršku i s nivoa FBiH, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TŽ, Vahidin Smajlović.

To je jedan od zaključaka kojeg će prezentirati na sastanku s federalnim ministrom, rečeno je. Istakli su kako je ovo godina u kojoj se mora održati poljoprivredna proizvodnja i pomoći joj sa svih nivoa.

“Za poljoprivredne proizvođače u ratarstvu i ostalim vidovima stočarske proizvodnje moramo hitno naći model kako se ne bi ugrozila kvaliteta proljetne sjetve i prihrana jesenjih kultura, te omogućilo poljoprivrednim proizvođačima da ne smanjuju stočni fond u govedarstvu i svinjogojstvu”, rekao je Mato Brkić, ministar poljoprivrede PŽ.

Od resornog ministarstva na razini FBiH će tražiti i da osigura dio sredstava za vrijeme proljetne sjetve, zbog velikog poskupljenja repromaterijala i mineralnih đubriva.  

“Spaja nas geostrateški položaj, imamo zajedničke proizvodnje, zajedničke probleme i zajednički želimo popraviti status i položaj poljoprivrednih proizvođača primarne proizvodnje gdje smo prepoznali njihove probleme i gdje ćemo zajednički tražiti poboljšanje njihovog statusa”, dodao je ministar poljoprivrede ZDŽ, Mirsad Hadžić.

Pored resornih ministara, sastanku su prisustvovali i premijer Posavskog kantona Đuro Topić, predsjednik Udruženja poslodavaca općine Orašje Ivo Vincetić, načelnik ove općine Marijan Oršolić i predstavnik poduzeća “Madi” d.o.o. Tešanj Edin Jabandžić.