BIH

Nakon Vučića i Pahor će nam donirati cjepiva

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su danas u Sarajevu s predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom, koji boravi u radnoj posjeti BiH, razgovarali o pandemiji koronavirusa, problemu migracija, putu BiH ka Evropskoj uniji, te o samitu Brdo-Brioni koji bi trebao biti održan u Sloveniji.Foto FENA/Predsjedništvo BiH

Predsjednik Slovenije Borut Pahor boravio je u petak u posjetu Sarajevu, gdje se susreo s članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem. Slovenski je predsjednik Pahor nakon sastanka rekao da se tom prigodom iskreno ragovarilo o najbitnijim temama, poput pripreme samita Brijuni, pandemije koronavirusa, migracija, ekonomije, proširenja Europske unije itd. Iskoristio je priliku ponoviti svoj stav da je širenje EU-a na Zapadni Balkan nužno za mir i blagostanje, kako država regije, tako i same EU. Kada je u pitanju pridruženje BiH Uniji, rečeno je da Slovenija želi pomoći BiH s tim u svezi te da je nužno definirati termine za daljnju integraciju. Inicijativa predsjednika Slovenije je da se regiju trerira na poseban način. Predsjednik Pahor je uoči posjeta BiH izjavio da je proširenje EU na Zapadni Balkan važno geopolitičko pitanje te je potvrdio da njegova zemlja daje BiH političku potporu i nudi konkretnu tehničku pomoć na putu približavanja Uniji a nakon razgovora u Sarajevu je istaknuo da je Slovenija tradicionalno bila, jeste i bit će saveznik proširenja Unije na Zapadni Balkan. Dodao je da je strateška odluka o bržem uključivanju cjelokupnog Zapadnog Balkana jako bitna za EU i za države Zapadnog Balkana. U osvrtu na razgovore o samitu Brdo-Brijuni, koji bi trebao biti održan krajem ovog ili početkom narednog mjeseca u Sloveniji, iskazao je očekivanje da će se otvoreno razgovarate te, na temelju toga, kako je rekao, shvatiti da smo sami odgovorni za vođenje svojih država ali i da smo, kao susjedi, odgovorni za dobre međusobne odnose, da smo dužni pomagati, da moramo razumjeti razlike, ali da se moramo truditi prevazilaziti ih.

Nakon sastanka je najavljeno i da će Slovenija donirati našoj zemlji 4.800 doza Astra Zeneca cjepiva protiv koronavirusa, a koja će biti podijeljena enititetima i Brčko Distriktu BiH. No,  za sada se ne zna kada će donacija biti dopremljena u BiH.

Migracije: Iskustvo Slovenije može pomoći u borbi s krizom

Kako se na sastanku razgovaralo i o pitanju migracija, istaknuto je da iskustvo Slovenije može pomoći BiH u borbi s migrantskom krizom. Predsjednik Slovenije Pahor je s tim u svezi istaknuo da je uvijek bio i bit će pobornik politike zajedničkog, jedinstvenog pristupa Europske unije tom pitanju. “Imamo pozitivno iskustvo zajedničkog djelovanja. Čini mi se da smo shvatili da je potrebno nešto više uraditi na vanjskim granicama EU-a. Treba razgovarati i zajednio tražiti rješenje. Slovenija će, kao i druge države, napraviti sve po pitanju ilegalnih migracija kako bi riješila taj problem kao što je dogovoreno na ravni EU-a“, poručio je Pahor koji je za posjeta BiH obišao i kontingent Slovenske vojske u Vojnoj bazi Butmir, koja djeluje pri operaciji EUFOR Althea u NATO stožeru Sarajevo.

Dodik: Potpora inicijativi da se regiju tretira na poseban način

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik napomenuo je, pak, da BiH ima pozitivne bilance u trgovini sa Slovenijom. “Drugo važno pitanje je migracija. Mi smo gosta upoznali s činjenicom da migranti koriste BiH kao tranzitnu zemlju ali i da znatan broj njih ostaje ovdje jer sve teže ulaze u EU. Mi to pitanje ne možemo rješavati samostalno, ono mora biti riješeno na razini EU-a”, istaknuo je Dodik. Govoreći o predstojećem samitu Brdo Brijuni, ocijenio je da je jedno od najvažnijih pitanja proširenje EU. “U BiH još postoji koncenzus o tom pitanju. S druge strane, u EU vidimo jedan zamor za koji želimo da nam se objasni“, rekao je Dodik koji je dao potporu inicijativi predsjednika Slovenije da Europa na poseban način tretira  regiju, a ne da se to svede samo na pitanje tehničkog izvršavanja zahtjeva vezanih za proširenje. On je podsjetio da je u povijesi EU-a bilo primjera kada su odluke o proširenju donošene isključivo motivirane nekim političkim razlozima, navodeći primjer Bugarske i Rumunjske. “Ono što je Europa činila jest da je te dvije zemlje lakše modelirale i lakše ih je integrirala u EU. To bi, možda, trebalo probati ponovno i dati novi elan zemljama Zpadnog Balkana“ ocijenio je Dodik te na koncu poručio da BiH istinski cijeni napore koje su predsjednik i Vlada Slovenije uložili u vremenu kada su sve zemlje izložene problemima u pogledu nabave cjepiva.