BIH

Napad na Atik džamiju – nacionalni spomenik BiH

Nepoznata osoba ili više njih razbili su prozor na Atik džamiji u Bijeljini i prozor na pomoćnom objektu, u ulici Vuka Karadžića, priopćeno je iz Policijske uprave Bijeljina. Događaj se dogodio tokom noći, a policiji je prijavljen u nedjelju. Izvršen je očevid, i o svemu je upoznat dežurni tužitelj.

“Zbog počinjenog krivičnog djela oštećenje i oduzimanje tuđe stvari podnijeti izvještaj tužiteljstvu”, najavili su iz policije. Posljedice napada na džamiju primijetio je Adi Osmanović, mujezin džamije koji je za Preporod.info rekao da je šteta na džamiji vjerojatno počinjena sinoć, ali da su on i džematlije to primijetili tek u jutarnjim satima.

”Jutros na sabahu nismo primijetili, vjerojatno zbog rasvjete iznad prozora, ali oko deset sati sam primijetio da su razbijeni po jedan prozor na džamiji i abdesthani, koja je odmah pored džamije. Zvao sam policiju i nismo htjeli otvoriti džamiju dok policija nije došla. Oni su napravili službenu zabilješku, a na moje inzistiranje, pošto je ovo nacionalni spomenik, naknadno je došao i inspektor sa timom koji je obavio temeljit uviđaj. Izuzeli su oba kamena kojim je prozor razbijen i dio ograde koja je razvaljena sa stražnje strane džamije. Jedino ta strana nije pokrivena džamijskim video nadzorom ali postoji video nadzor na nekoliko okolnih objekata.

Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, osudio je ovaj događaj, navodeći da se, nakon dužeg vremena, dogodio napad na vjerski objekat. Građanima je, kako je priopćeno, uputio pitanje da li žele da žive u lokalnoj zajednici u kojoj zajedno rade i trude se da život svima bude bolji, ili žele neprijateljstvo, nepovjerenje i nestabilnost, koji nikom dobra nisu donijeli. Iznio je uvjerenje da su svi građani, uz nekoliko izuzetaka među kojima su i počinitelji sinoćnjeg napada, svjesni da u semberskoj ravnici ima mjesta za sve koji je vole, te da nema potrebe za napadima ni na koga, pa ni na vjerske objekte.