BIH

Novalić razgovarao sa predsjednicima županijskih vlada

Premijer Federacije Fadil Novalić obavio je telefonske konsultacije sa županijskim premijerima o aktualnoj situaciji povodom pandemije koronavirusa. Razmijenjene su informacije o zdravstvenoj i ekonomskoj situaciji.
Premijer Novalić upoznao je županijske premijere o nedavno usvojenim Rebalansu Proračuna FBiH za 2020. godinu i Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, što predstavlja prvi set mjera za pomoć privredi. Novalić je najavio da uskoro treba biti finaliziran i prijedlog mjera srednjoročne i dugoročne ekonomske politike.
Federalni premijer je pohvalio kantone jer slijede primjer Federacije BiH, te su i sami već usvojili ili pripremaju mjere na svojoj razini s ciljem ublažavanja negativnih posljedica. Razgovarano je i o financijskoj pomoći koja će kantonima biti dodjeljena iz sredstava zaduženja kod Međunarodnog monetarnog fonda u vidu brze pomoći.
Županijski premijeri su pojasnili s kakvim problemima se susreću na svojim područjima, premijeru Novaliću su dali detaljne izvještaje o broju zaraženih i oporavljenih građana, ali i o broju građana koji su zbog ove situacije ostali bez posla, te na koji način se pomaže radnicima pogođenim krizom. Razgovarano je i o problematici pada prihoda u pojedinim županijama. Prema informacijama koje su date premijeru Novaliću pad prihoda se kreće od 30 posto do 38 posto.
Zajednički zaključak je da mjere koje vode ka smanjenju negativnih posljedica, zdravstvenih i ekonomskih, trebaju biti, koliko je moguće, usaglašene i provođene zajedničkim snagama, jer se na taj način ostvaruje bolja pomoć i zdravstvu i gospodarstvu na cijeloj teritoriji Federacije BiH.

VEZANO

HOĆE LI NESTATI COVID-19? Federacija BiH danas nema novih zaraženih

urednik

Znate li koliko FBiH ima mostova i tunela, asfalta i makadama?

urednik

Novalić zatražio da se izmjeni odluka o poravnanju mirovina u Federaciji BiH

urednik