BIH

Novalić: To su stvari koje ohrabruju

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić pozdravio je informaciju koju je objavila Porezna uprava FBiH o porastu broja zaposlenih u Federaciji u proteklim danima.

-Imamo činjenicu da je u proteklih nekoliko dana ne samo zaustavljen gubitak radnih mjesta, već je došlo čak i do porasta. Imali smo 507.607 zaposlenih, a za samo nekoliko dana taj broj je narastao za 130 novih radnih mjesta. Taj porast je minimalan, ali smo ipak uspjeli preokrenuti trend. Poređenja radi, za samo nekoliko dana na početku aprila bili smo izgubili 10 000 radnih mjesta. Očekujem da u idućem periodu taj trend rasta zaposlenosti bude snažniji. Podržavamo više od 300 000 radnika, motiviramo poslodavce da čuvaju radnike, imamo efikasne mjere, kazao je Novalić.

Dodaje da je Federacija od početka pandemije izgubila 5% radnih mjesta, ali smo sačuvali 95%, što svakako predstavlja ključni podatak.

-Uvjeren smo da u dogledno vrijeme možemo nadoknaditi svu ekonomsku štetu, pa čak i u konačnici ostvariti rast. Kada uporedite broj izgubljenih radnih mjesta u Federaciji i entitetu RS vidjet ćete da je riječ o istoj stopi. Mi imamo duplo više izgubljenih radnih mjesta, ali imamo i duplo više ukupno zaposlenih. Također, FBiH je već usvojila rebalans, antikorona zakon i evo već imamo I pozitivne trendove. Nadam se da će i RS imati u idućem periodu ponovo rast zaposlenih, poručio je federalni premijer.

Napominje da je danas objavljena i ekonomska procjena Europske banke za obnovu i razvoj, koja kaže da ćemo imati ove godine pad BDP-a od 4,5%, ali da ćemo iduće godine imati rast BDP-a od čak 6%, što je više nego dvostruko veći rast od onog koji smo imali prošle godine (2,6%)

-To su stvari koje ohrabruju, ističe premijer Novalić.

VEZANO

‘REFORMSKE VLASTI’ Inflacija ne jenjava, zaposlenost pada, industrija također, stotine tvrtki se gasi… Odgovor vlasti na sve to? Najava novih poskupljenja

urednik

Političari u inozemstvu dali ostavke zbog izjava, kašnjenja, plagijata ili čokoladica, naši neće ni kada ‘ispare’ desetci milijuna maraka!

urednik

Županijama napokon dolazi 200 milijuna maraka, kriterij raspodjele popis stanovništva iz 2013.

urednik