BIH

NOVI PODACI: Potvrđeno novih 80 slučajeva koronavirusa u BiH, preminulo 69 osoba

Po službenim podacim Ministarstva civilnih poslova do 30. travnja 2020. u BiH je potvrđeno ukupno 1757 slučajeva zaraze koronavirusom, testirano je 30 793 osobe, izliječeno je 727 osoba dok je 69 osoba preminulo.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje Goran Čerkez izvijestio je da je u posljednja 24 sata u Federaciji BiH evidentirano 27 osoba koje su pozitivne na koronavirus i da je i dalje najviše zaraženih u Hercegovačkoneretvanskom kantonu.

Hospitalizirano je 46 pacijenata od kojih je četvero na respiratoru. Od ukupno 33 smrtna slučaja, 19 je muškaraca i 14 žena.

ZABRANJENO OKUPLJANJE

Čerkez je zamolio građane Federacije BiH da se pridržavaju propisanih pravila uoči prvomajskih praznika.

Novom naredbom koja se primjenjuje za 1., 2. i 3. maj zabranjeno je okupljanje više od pet osoba na jednom mjestu. U ova prva tri dana maja zabranjuje se kretanje od 22.00 do 5.00 sati ujutro na području Federacije BiH.

Govoreći o testiranjima podvukao je da Federacija ima sasvim adekvatan broj testiranja navodeći da je do sada 17.295 osoba testirano.

Najavio da će biti određena testiranja uslovljena sada kada dođe do popuštanja mjera prema određenim servisima i uslugama.

– Od početka pandemije testiranja su se vršila po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Sada se vrše masovnija testiranja u odnosu na raniji period. Tako su rađena programska testiranja prema zdravstvenim, socijalnim ustanovama, staračkim domovima i onima koji su u najvećem riziku u trgovačkim centrima sa kojima smo u svakodnevnom kontaktu – dodao je Čerkez na pres-konferenciji u Vladi FBiH.  

53 NOVA U RS

Novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 53 osobe u Republici Srpskoj, potvrđeno je danas iz entitetskog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Do sada je u tom bh. entitetu potvrđeno 820 slučajeva virusa korona, od čijih posljedica su preminule 34 osobe, a oporavilo se njih 381.

U protekla 24 sata u Institutu za javno zdravstvo i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izvršeno je testiranje 627 laboratorijska uzorka. Virus korona potvrđen je kod još četiri medicinske sestre i jednog doktora medicine u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Testirano je ukupno 19 osoba koje borave i rade u domovima za starije osobe, a novi virus korona potvrđen je kod tri zaposlenika jednog doma za starija lica u Derventi i kod jedne korisnice tog doma u Banjoj Luci.

Prema mjestu prebivališta novih oboljelih, 26 osoba je iz Banje Luke, 10 iz Doboja, po tri osobe su iz Laktaša i Dervente, po dvije osobe iz Čelinca, Oštre Luke i Gradiške i po jedna osoba je iz Novog Grada, Srpca, Kneževa, Prnjavora i Teslića.

Riječ je o 20 osoba muškog i 33 ženskog spola. Devetnaest žena je srednje životne dobi, četiri mlađe, a deset žena je starije životne dobi. Pet osoba muškog spola su mlađe životne dobi, šest srednje i devet muškaraca je starije životne dobi.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a su saopćili da je 13 osoba hospitalizirano, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama.

Ukupno 23 osobe nisu navele epidemiološku vezu sa pozitivnim slučajem, dok je kod ostalih riječ o kontaktu sa pozitivnim zaraženim.

Testirana su i još 73 radnika Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i ovi nalazi su negativni. U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 sata testirano je i još 59 zdravstvenih radnika čiji nalazi su negativni.

Negativni su i nalazi 22 republička inspektora, a testirano je ukupno 69 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i ti nalazi su također negativni.

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2) izvršeno ukupno 13.026 testiranja.

ČETVERO PREMINULIH

Četiri pacijenta, kod kojih je potvrđeno prisustvo novog koronavirusa, preminula su u protekla 24 sata u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjoj Luci.

Riječ o dvije žene i dva muškarca, potvrđeno je danas iz te zdravstvene ustanove.

Preminula je sedamdesetdvogodišnja žena iz Banje Luke, koja je imala više udruženih oboljenja. Liječena je u Odjeljenju intenzivne njege „Covid 19“ od 15. aprila ove godine.

Druga preminula je šezdesettrogodišnja žena iz Gradiške, koja je imala više hroničnih udruženih oboljenja. Pacijentica je liječena u Odjeljenju intenzivne njege „Covid 19“ od 27.aprila ove godine.

Treći pacijent je četrdesetosmogodišnji muškarac iz Srbca, koji je imao više hroničnih udruženih oboljenja. On je liječen u Odjeljenju „Covid 19“ Klinike za infektivne bolesti od 28.aprila ove godine.

Četvrti preminuli je šezdesetpetogodišnji muškarac iz Banje Luke, koji je imao više hroničnih udruženih oboljenja. Pacijent je liječen u Odjeljenju intenzivne njege „Covid 19“ od 29. aprila ove godine.

U RS-u su do sada 34 osobe preminule od posljedica koronavirusa.

12 NOVIH SLUČAJEVA U MOSTARU

U posljednja 24 sata u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar na covid-19 testirano je 258 uzorka, a pozitivnih u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) bilo je 12 osoba, svi iz Mostara.

U covid-bolnici SKB-a Mostar trenutno se liječi 17 bolesnika, tri pacijenta su na respiratoru i izrazito teškog kliničkog stanja, a šest na potpornoj terapiji kisikom. Ostali bolesnici su stabilno bez pogoršanja. Tijekom jučerašnjeg dana tri pacijenta otpuštena su na liječenje u izolatorij.

Županijski i općinski sanitarni inspektori izdali su u protekla 24 sata 21 rješenje o samoizoliranju i izoliranju, što je ukupno 2952. Prema izvješću MUP-a HNŽ-a, u posljednja 24 sata nije bilo prekršitelja rješenja o samoizoliranju i izoliranju, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite HNŽ-a.

VEZANO

U BiH 218 novozaraženih, preminule još četiri osobe

urednik

Sukob unutar jedne od stranaka koja će sudjelovati u mostarskoj utrci

urednik

HNŽ: Čak 101 novi slučaj koronavirusa u jednom danu

urednik