BIH DNEVNI

Omogućene naknade za više od 30.000 razvojačenih branitelja

Nakon što je donesen federalni Zakon o pravima razvojačennih branitelja i članova njihovih obitelji za branitelje starije od 57 godina, svega je pet županija izmijenilo zakonske akte i omogućilo pravo na egzistencijalnu naknadu brabiteljima mlađim od 57 godina.

“Pravo na egzistencijalnu naknadu razvojačenim braniteljima mlađima od 57 godina prva je omogućila Bosansko-podrinjska, a potom i Zeničko-dobojska, Tuzlanska, Sarajevska te Zapadnohercegovačka županija“, riječi su federalnog ministra za pitanja branitelja Salka Bukvarevića. Kako je, nadalje, naglasio, novo je pravo u SŽ osobna asistencija za ratne vojne invalide – paraplegičare i 100% ratne vojne invalide prve grupe kojima je priznato pravo na dodatak za skrb i pomoć druge osobe.

“Na federalnoj razini, pravo na egzistencijalnu naknadu do sada je ostvarilo oko 15.000, a zahtjev podnijelo oko 18.000 branitelja. U prosjeku 200-300 novih korisnika svaki mjesec ostvaruje pravo, dok njih oko 50 prestaje uživati pravo po različitim osnovama. To znači da će narednih godina, nakon što napune 57 godina, svi razvojačeni branitelji prijeći na federalnu razinu i naknade primati iz Proračuna FBiH“, pojasnio je resorni federalni ministar Bukvarević. Za te se namjene iz Proračuna FBiH svakog mjeseca na račune više od 102.000 korisnika, uz ostale braniteljske naknade, doznači više od 26 milijuna KM.

Ministar Bukvarević apelira na preostale županije da ubrzaju procedure i donesu akte koji će omogućiti ta prava te je zahvalio vlastima onih županija koje su imale razumijevanja za braniteljsku populaciju te su usvojile predložene izmjene i dopune.

VEZANO

MUSA: Virus se ubrzano širi, incidenca najveća u Hercegovini!

urednik

U FBiH tri nova slučaja koronavirusa

urednik

Hercegovačka SDA: Odlikovanje postrojbi HVO-a politički incident

urednik