BIH

Oprečna mišljenja o proračunu institucija BiH i odgodi lokalnih izbora

Članovi Povjerenstva za financije i proračun Doma naroda Parlamenta BiH nakon današnje su sjednice iznijeli oprečna mišljenja o pitanjima usvajanja proračuna institucija BiH i opravdanosti odgađanja održavanja loklanih izbora.

Tako je Dušanka Majkić (SNSD) iznijela stav da neusvajanje proračuna institucija BiH nije jedini razlog zašto su izbori odgođeni, jer smatra da je tu i pitanje “nelegalnih članova” Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH. Prema njenim riječima, proračun mora biti izraz volje onih koji ga usvajaju te o tako bitnom dokumentu mora postojati koncenzus.

“Ranije je bilo nezamislivo da u SIP budu imanovani kadrovi izravno iz najužeg rukovodstva neke stranke koji se ne pridržavaju Izbornog zakona BiH. Eventualna “mostarizacija” BiH bi predstavljala problem s nesagledivim posljedicama“, ukazala je Majkić.

Izaslanik Amir Fazlić (SDA) istaknuo je, pak, da je usvajanje proračuna institucija BiH prioritet zbog svih obveza koje zemlja ima, ali i prekidanja dileme u pogledu održavanja izbora.

“Mi u SDA smatramo da proračun treba usvojiti što prije jer dilema u pogledu održavanja izbora i drugih obveza ne smije biti. Postoje stranke koje opstruiraju usvajanje proračuna, a deklarativno se zalažu za održavanje izbora“, kazao je Fazlić dodavši da treba sačekati presudu Ustavnog suda BiH u svezi odluke o odgađanju izbora, iako osobno smatra da je SIP sve odluke donio po zakonu.

Lidija Bradara (HDZ BiH) podsjetila je da je proračun institucija BiH bio pripremljen još koncem 2019. i da su predstavnici stranke iz koje dolazi bili spremni poduprijeti ga u Vijeću ministara BiH i u Parlamentarnoj skupštini BiH. Kako je istaknula, SIP BiH nije imao temelja i ne zna gdje je našao uporište da odgodi izbore, ali će sud o tome dati pravosudne institucije. Bradara je poručila i da zadaća SIP-a BiH nije baviti se novcem već provoditi Izborni zakon BiH.

S dnevnog reda skinuta inicijativa o smanjenju PDV-a za esencijalne proizvode

Inače, Povjerenstvo za financije i proračun Doma naroda Parlamenta BiH usvojilo je Izvješće o izvršenoj reviziji učinka o temi „Upravlјanje procesom realizacije ugovora o javnim nabavkama u institucijama BiH“ dok je s dnevnog reda, zbog činjenice da njen predlagatelj Denis Bećirović (SDP BiH) nije nazočio sjednici, skinuta inicijativa kojom bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja inicijative u Domu naroda Parlamenta BiH, pokrene konkretne aktivnosti s cilјem uvođenja niže stope PDV-a za proizvode esencijalne potrošnje građana te uvođenja poreza na luksuzne proizvode.

VEZANO

Građanski aktivisti i ekologija ulaze u Gradsko vijeće – dobiva li Mostar svoje ‘zelene’?

urednik

Sattler poručio: EU će imati posmatrača na svakom glasačkom mjestu u Mostaru

urednik

Ždrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

urednik