BIH

Optuženik za ubojstvo profesora dva puta skidan s vješala u mostarskom zatvoru

Ajnur Nico (22) iz Kruščice kod Viteza, pritvorenik  Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Mostar, protekli je tjedan spašen u posljednji čas, nakon što se pokušao objesiti u pritvorskoj ćeliji mostarskog zatvora, a u kojem se nalazi od decembra prošle godine zbog ubistva Stipe Perkovića (66), profesora u penziji, saznaje „Avaz“.

Potvrđena optužnica

Nakon reakcije njegovih cimera, ali i zatvorskih čuvara Nico je, zbog izuzetno lošeg psihičkog stanja, prebačen u bolnicu. Da stvar bude gora, još jednom su ga u izvršenju suicida spriječili njegovi cimeri, nakon čega je jedno vrijeme proveo na Psihijatriji.

Iz KPZ-a Mostar su o oba pokušaja suicida obavijestili Kantonalni sud Livno, kako nam je to potvrdio i Nedim Begić, predsjednik Suda, a koji je početkom tjedna, kao sudac za prethodno saslušanje, potvrdio optužnicu Županijskog tužiteljstva u Livnu, koja Nicu tereti za ubojstvo iz koristoljublja.

Ubojstvo se dogodilo 17. prosinca lani oko 15.30 sati iza klaonice „Kaselj“, uz rijeku Bistricu, gdje je pronađeno Perkovićevo tijelo. Prema prethodnom dogovoru, dok je Nico prosio u tržnom centru „Konzum“, on i Perković su se profesorovim Mercedesom odvezli na to mjesto.

Uzeo novčanik

– Dok su bili u vozilu, svjestan je bio da će oštećenog Stipu Perkovića usmrtiti, želeći tako od njega uzeti novac i vozilo. Desnom rukom ga je obuhvatio oko vrata, a lijevom je povlačio Perkovićevu desnu ruku kako bi ga što jače stisnuo, čineći to sve dok oštećeni nije prestao pružati otpor. Potom ga je i šalom koji je oštećeni imao oko vrata stezao te ga tako usmrtio. Nakon toga je tijelo izvukao iz vozila te ga sakrio pored rijeke prekrivši ga travom – navedeno je, između ostalog, u optužnici.

Nico je od Perkovića uzeo novčanik u kojem je bilo 120 KM te se Mercedesom odvezao u Vitez.

Begić nam je potvrdio da je Županijsko tužiteljstvo zatražilo i produženje pritvora zbog opasnosti od bijega, o čemu će odlučiti Vanraspravno vijeće Županijskog suda Livno.

Prethodnom odlukom Ajnuru Nici pritvor je produžen do 18. svibnja.