BIH

Oštre reakcije na najavljenu sarajevsku ‘Blajburšku misu’

Povodom najavljene blajburške mise u Sarajevu, reagovao je Srđan Mandić, potpredsjednik Naše stranke:

„Svaka blajburška misa bila je politički instrumentalizirana i svaka je bila kontaminirana fašističkim obilježjima. Upravo zbog toga je u samom Bleiburgu austrijska katolička crkva prošle godine tu misu zabranila. Jasno je da se ovim potezom religija, u konkretnom slučaju katolička crkva u BiH, još dublje uvlači pod skute hrvatskog nacionalizma i njegovog najsnažnijeg političkog predstavnika HDZ-a. Najoštrije osuđujemo njenu najavu.

Posebno smeta blagonaklonost gradonačelnika Abdulaha Skake prema najavljenom događaju. On kaže da žrtve komunističkog režima imaju pravo na sjećanje. Da li onda Abdulah Skaka s istom blagonaklonošću gleda i na komemoracije Draži Mihailoviću po BiH jer i za njega njegovi sljedbenici kažu da je bio žrtva komunističkog režima?

Iz današnje perspektive sramotno bi bilo gledati s odobravanjem na ubojstva i sa suđenjem i bez suđenja. Međutim, nikog se ne može amnestirati od odgovornosti samo zahvaljujući činjenici da je bio ubijen. Upravo se to radi s Bleiburgom. Preko njega se želi amnestirati cijeli ustaški pokret i kvislinška paradržava NDH. To rade podržavatelji i drugih fašističkih pokreta koji su djelovali na prostoru bivše Jugoslavije tokom Drugog svjetskog rata.

Želimo da se Sarajevo odupre tome. Između ostalog, s tim ciljem smo prošle godine, za vrijeme Fortine vlade, revitalizirali spomen-obilježje na Vracama. Imena koja su tu zapisana najbolje pričaju priču o zlu ustaškog režima kojeg se evo i u Sarajevu nastoji rehabilitirati.“

Bakir Nakaš, dugogodišnji čelni čovjek Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR), kritički je komentarisao najavu održavanja mise u Sarajevu žrtvama Bleiburga.

“Svakako sam iznenađen kao čovjek, Bosanac i antifašista ovim nepromišljenim potezom katoličke crkve i kardinala Puljića koji se stavio u službu ostatka Nezavisne Države Hrvatske, suradnice nacisticke Njemačke”, kazao je Nakaš za N1 o misi koja je najavljena za 16. svibanj, a koju bi prema najavama, trebao predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. 

“Posebno je pitanje mjesta održavanja ove mise, u Sarajevu, gradu koji je u periodu od ’41. do ’45. kao i od ’92. do ’95. pružio otpor fašizmu i njegovim sljedbenicima. Ono što dodatno smeta svakom antifašisti i normalnom stanovniku Sarajeva jeste činjenica da gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka pruža podršku ovoj misi, u ime građana Sarajeva, kako on kaže ‘žrtva komunističkog režima’ i zaboravlja da se Blajburg dešava u završnim bitkama za oslobođenje Jugoslavije od nacista, a da u to vrijeme ‘komunistički režim’ kako ga interpretira Skaka, nije bio ni u mislima a kamoli da je ‘već tada’ imao žrtve svoga režima. Ovu misu, također, doživljavam kao miješanje ostataka NDH u unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini koji su svakako roviti zahvaljujući politici nacionalističkih stranaka. Možda bi bilo razumno održati misu žrtvama terora ustaške NDH u Drugom svijetskom ratu, nevinim stanovnicima Sarajeva i Bosne i Hercegovine koji su stradali u Jasenovcu i kazamatima NDH, a za Sarajlije poznatoj Luburića vili…”, navodi Nakaš.

VEZANO

Marinović nezadovoljan, Dudić zadovoljan remijem na Koševu

urednik

Vajdner: Sarajevo pod udarom mentalnog barbarstva

urednik

Nije zaprimljena prijava o ugroženosti kardinala Puljića

urednik