BIH DNEVNI

Pehar otkrio kada će se otvoriti kafići i vrtići

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar govorio je danas o novom ublažavanju mjera restrikcije u Federaciji BiH.

Istakao je da bi prema planu sljedećeg tjedna trebale biti donesene naredbe najprije Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, zatim i od Kriznog štaba Federalne uprave civilne zaštite kojim bi se uvodile sljedeće mjere koje bi pomogle popuštanju mjera na prostoru FBiH.

– Razmatrat će se, pored rada vrtića i korištenje usluga javnog prevoza, usluge stomatologa, okupljanje u zatvorenom prostoru, korištenje otvorenih prostora kod ugostiteljskih objekata u prvom redu kafića, mogućnost upražnjavanja sportova na otvorenom i još čitav niz mjera. Epidemiološka situacija nam dopušta, ako ostane na ovoj razini, da razmatramo i ove nove mogućnosti, tako da očekujemo u slučaju pozitivne epidemiološke situacije da bi ove nove zapovjedi koje reguliraju sve ove oblasti mogle biti donesene krajem sljedećeg tjedna i onda bi mogle stupiti na snagu – kazao je Pehar.

Dodao je da “način ponašanja kako uposlanika tako i djece u vrtićima će biti posebno reguliran preporukama koji će napraviti Federalni zavod za javno zdravstvo i one će biti obvezujuće za sve vrtiće koji počnu sa radom”.

Pehar je govoreći o paketu mjera koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata, kazao da je prvobitna ideja da se dopusti korištenje ugostiteljskih usluga u onim objektima koji imaju ponudu na otvorenom, da se ne koriste zatvoreni prostori.

– O tome ćemo u konačnici još promišljati i videćemo kako će završiti zapovijed koja će regulirati način rada ugostiteljskih objekata jasno. I za ove usluge će biti posebno propisane mjere koje će biti obvezujuće kako za korisnika usluga tako i za vlasnike objekata odnosno ugostiteljske djelatnike koji budu u njima radili – kazao je Pehar.

VEZANO

Pehar: Cjepivo protiv sezonske gripe danas na granici u BiH

urednik

Mališani u HNŽ od utorka u vrtićima

urednik

U Hercegovini ovog tjedna očekuju otvaranje kafića i vrtića

urednik