BIH DNEVNI

Pehar: Tržni centri označeni kao najveći rizik za širenje zaraze

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - U protekla 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine testirano je ukupno 577 osoba od kojih je 17 bilo pozitivno na koronavirus - kazao je danas na pres-konferenciji predstavnika federalnih institucija član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar. Foto FENA/Harun Muminović

U Federaciji BiH tokom protekla 24 sata testirana su 382 uzorka, a nije zabilježen nijedan pozitivan slučaj na koronavirus.

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar ističe da se smanjuje broj aktivnih slučajeva zaraženih koronavirusom, te ih je trenutno 321, dok imamo 637 oporavljenih osoba. Ovi podaci, kako dodaje, dovoljno govore da se na području Federacije nastavlja pozitivan trend u pogledu suzbijanja pandemije odnosno da je stabilna epidemiološka situacija.

Smatra da su se stekli uvjeti da se smanjuju restriktivne mjere, koje će se upravo razmatrati na današnjoj sjednici Kriznog stožera.

Također, bit će riječi o tome kada će početi raditi stomatološke ordinacije, kafići, vrtići. Onog momenta kad im to bude dopušteno dobit će, kako ističe Peher, veoma striktne mjere koje će morati poštovati u budućem djelovanju.

Zahvalio je građanima na pridržavanju svih preventivnih mjera, kao i uposlenicima zadravstvenog sektora koji su najviše doprinijeli da se održi trenutno pozitivno stanje.   

Inače je najviše zaraženih u Hercegovačko-neretvanskoj županiji 261 i Zeničko-dobojskoj 230. Hospitalizirano je 35, od čega je jedan pacijent na respiratoru.

Ovom prilikom Pehar je obrazložio da rad frizerskim salonima nije omogućen u tržnim centrima jer su baš ti centri označeni kao najveći rizik za širenje korona virusa.

– Tako da u ovoj fazi ne razmišljamo o tome da se dopusti u cijelosti rad tržnih centara – poručio je Pehar.

VEZANO

Bečki istraživači razvili novi, povoljniji test na koronavirus

urednik

17 MILIJUNA LJUDI JE ZARAŽENO KORONAVIRUSOM ŠIROM SVIJETA

urednik

SAD: Od COVID-19 u jednom danu preminulo 948 osoba, zaraženo više od 53.000

urednik