BIH

Potrošačka košara u BiH skuplja za 200 maraka

Situacija s koronavirusom i kriza koju je pandemija donijela 2020. godinu je učinila posebno teškom za ionako osiromašene bh. građane, od kojih mnogi jedva sastavljaju kraj s krajem.

Brojne tvrtke su ugašene, mnogi su ostali bez radnih mjesta ili sa znatno umanjenim primanjima, ali, unatoč svemu, životni troškovi sve su veći. Najbolji pokazatelj za to je potrošačka košara koja je krajem 2019. godine iznosila 1.800 KM, a na kraju 2020. nešto više od 2.000 maraka. 

Tako se život mnogima u BiH svodi na podmirivanje osnovnih životnih potreba, a, sudeći prema početku 2021. godine, bit će sve teže.  Mnogi su ostali neugodno iznenađeni kada su na policama u trgovinama primijetili da su cijene pojedinih vrsta ulja povećane. Slična je situacija i s drugim prehrambenim namirnicama, poput šećera, čija je cijena viša za pet feninga u odnosu na kraj godine. Pojedini trgovci kazali su kako je tijekom prethodne godine u dva navrata poskupjelo ulje, a posebno često se mijenjaju cijene voća i povrća. Da se fenomen puzajućeg rasta cijena nastavlja i u 2021. godini potvrđuje za Avaz Marin Bago, predsjednik Udruženja za unapređenje kvalitete života „Futura“.Kako naglašava, cijene, posebno prehrane, rastu, i to potpuno neopravdano.

– U posljednje vrijeme uočili smo da najviše poskupljuje hrana. Prošle godine bio je rast cijena voća za 12, a povrća za 17 posto, ali u okviru cijele godine imamo brojne proizvode čije su cijene bilježile rast. Dovoljno je vidjeti potrošačku košaricu, koja je sada 2.000 KM, odnosno, toliko je iznosila krajem 2020., a godinu ranije bila je 1.800 maraka – iznosi Bago. Rast cijena po principu „malo-pomalo“ najviše se odnosni na osnovne prehrambene namirnice. 

VEZANO

Sindikalna potrošačka korpa za listopad iznosila 1.779 KM

urednik

Pokrivenost potrošačke korpe prosječnom plaćom iznosi 46,40 posto

urednik

Potrošačka korpa u travnju jeftinija 248 KM

urednik