BIH ZDRAVLJE

Prevencija, dijagnostika i liječenje karcinoma dojke

Povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, 30. listopada u 18 sati u Studentskom hotelu Mostar, održana je tribina, na temu:” Prevencija, dijagnostika i liječenje karcinoma dojke.”

O važnosti ranog prepoznavanja simptoma karcinoma dojke, prevenciji, liječenju govorila je dr. med. Indira Džeko, specijalizant opće kirurgije.

Doktorica Džeko, skrenula je pažnju žena na važnost obavljanja pregleda i samopregleda dojki.

Prisutnim se obratila i predsjednica IO GO Žene SDA Mostar, Mumbera Berberović.

„Programom rada Gradske organizacije Žene SDA Mostar briga o zdravlju, a posebno o zdravlju žene je u prioritetu našeg rada. Tako je i mjesec listopad koji se u cijelom svijetu obilježava kao mjesec posvećen prevenciji i ranom otkrivanju karcinoma dojke uvršten u naš program rada. U cijeloj BiH organizacije Žene SDA u mjesecu oktobru organiziraju tribine na ovu temu. Ovim aktivnostima Žene SDA žele da pošalju poruku da se radi o ozbiljnom problemu koji ne bira ni starosnu dob, niti zanimanje, niti način života. Značaj ovakvih tribina, ali i potrebu za uspostavljanje boljeg društvenog okruženja koje će pružiti adekvatne uvjete, zaštitu i brigu o zdravlju žene“ izjavila je predsjednica Gradske organizacije Žene SDA Mostar Mumbera Berberović.

Žene SDA Mostara su na simboličan način podržale rad udruženja „Novi pogled“, a prisutnim ženama se ispred Udruženja zahvalila Muruveta Špago.

Mjesec oktobar ili ružičasti mjesec u svijetu je prepoznat kao mjesec borbe protiv karcinoma dojke i posvećen je podizanju svijesti javnosti o toj opakoj bolesti, a roza traka postala je njezin simbol te podsjeća na važnost ranog otkrivanja i podrške oboljelima. S.D.