BIH

Sanela Gorušanović Butigan nova potpredsjednica VSTV-a BiH

Sanela Gorušanović-Butigan izabrana je za novu potpredsjednicu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) jednoglasnom odlukom danas na sjednici tog vijeća.  

Dužnosti potpredsjednice VSTV-a BiH obavljat će naredne četiri godine.

Sanela Gorušanović-Butigan rođena je u Sarajevu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Pripravnički staž je obavila na Općinskom sudu II Sarajevo u periodu od 1999. do 2001. godine, a pravosudni ispit položila u junu 2001. godine pred Komisijom Federalnog ministarstva pravde.

Kao stručna saradnica Općinskog suda u Sarajevu je radila od septembra 2001. do marta 2007. godine.

Za sudiju Općinskog suda u Sarajevu je imenovana u martu 2007. godine, gdje u kontinuitetu do danas radi na parničnom odjeljenju. Paralelno obavlja i dužnost zemljišno – knjižnog sudije u Zemljišno – knjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu.

Predavač je i učesnik većeg broja seminara, savjetovanja i konferencija u oblasti primjene Zakona o zaštiti od klevete i člana 10. Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, te međunarodnim projektima pod pokroviteljstvom VSTV-a BiH.

Za člana VSTV-a BiH izbrana je u junu ove godine iz reda sudija kantonalnih i općinskih sudova Federacije Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju iz VSTV-a BiH.

VEZANO

Afera Potkivanje: Žalba otišla i u Strasbourg, Alešević se i dalje brani šutnjom i traži imunitet

urednik

Imenovani nositelji pravosudnih funkcija

urednik

Propao Mektićev prijedlog zakona o VTSV-u

urednik