BIH

SASTANAK S ‘QUINTOM’ Formirana ‘ad hoc’ grupa za izradu akcijskog plana i odgovor EU

U Sarajevu je održana sjednica Predsjedništva BiH, nakon koje je uslijedio sastanak članova Predsjedništva BiH s veleposlanicima Quinte. U obraćanju medijima nakon održane sjednice i sastanka, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik naveo je da se razgovaralo o mjerama koje je, kako je istaknuo, jednostrano poduzela FBiH vezano za karantene, a što je, prema njegovoj ocjeni, dovelo Vijeće ministara BiH u probleme, jer se tražilo zatvori granični prijelaze tamo gdje nema karantena.

“Predsjedništvo BiH je dalo rok od 24 sata Vijeću ministara da vidi kako će to pitanje biti riješeno“, rekao je Dodik uz ocjenu da jednostrano ponašanje FBiH nije dobro.

“Vidio sam da nema suglasnosti druga dva člana Predsjedništva BiH da osude takvo ponašanje“, kazao je, nadalje, te najavio da će se pokušati preko Vijeća ministara doći do ujednačavanja prakse u oba entiteta.

“RS će ostati pri stavu o karanteni jer smatramo da je 1. svibanj vrlo izazovan datum za moguće širenje virusa korone i da je ova mjera federalnih vlasti ishitrena, jednostrana i nije dobra“, pojasnio je.

Iniciranje mjera iz 14 zaključaka iz Mišljenja EK-a

Kako je dodao, jedna točka se dnevog reda ticala predstojećeg summita EU – Zapadni Balkan. Prema njegovim riječima, ključno je pitanje bilo inicirati mjere iz 14 zaključaka Europske komisije (EK) o BiH.

“Donijeli smo nekoliko zaključaka, a jedan od kojih je da se formira ad hoc grupa koju čine tri člana Predsjedništva BiH, kolegij Vijeća ministara BiH i kolegiji oba doma Parlamenta BiH. Sastat ćemo se u petak i donijeti dokument koji bi bio odgovor na tih 14 tačaka iz Mišljenja EK-a kako bi se moglo izraditi akcijski plan“, izjavio je Dodik pojasnivši i da je predloženo da Vijeće ministara BiH, putem mehanizma koordinacije, okupi sve one koji se bave pitanjem europintegracija i da se razmotri mjere za mogući akcijski plan, koji treba biti usvojen u roku od 30 dana.

Džaferović: Pokrenuti procesi naprijed i postići što je moguće širi koncenzus

I predsjedatelj Šefik Džaferović Predsjedništva BiH kazao je da je glavni zaključak da nema dovoljno koordinacije unutar BiH u smislu provedbe mjere borbe protiv pandemije, zbog čega je naloženo Vijeću ministara BiH da, zajedno s entitetskim vlastima i vlastima Brčko Distrikta BiH, odrede konzistentne i usklađene mjere na području cijele zemlje. Kao drugu bitnu stvar BiH izdvojio je inicijativu koju je pokrenulo Predsjedništvo u dogovoru s predstavnicima  EU-a da se pokrene reformski proces u BiH i krene s realizacijom 14 prioriteta iz Mišljenja EK-a. U tom če cilju biti formirana politička radna grupa, koja će biti zadužena da procesi unutar BiH idu naprijed i da se postigne što je moguće širi koncenzus.

“To je široko političko tijelo koje će se sastajati u zgradi Predsjedništva BiH i, prema potrebi, pomagati u rješavanju određenih pitanja. Prvi susret te grupe očekujem 4. svibnja“, naveo je Džaferović uz opasku da bi se na predstojećem summitu EU – Zapadni Balkan trebalo predstaviti s dobrim vijestima iz BiH.

Komšić: Kroz institucije BiH brže i efikasnije realizirati prioritete iz Mišljenja EK-a

“Ovo je izvrstan trenutak za BiH u nastavku puta ka EU. Danas usvojenim zaključcima otvorili smo novi prostor za nastavak procesa integracija BiH u Uniju na način da će se 14 prioriteta iz Mišljenja EK-a moći brže i efikasnije realizirati kroz institucije BiH“, riječi su, pak, člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je mišljenja da je stvoren prostor za kontinuirano procjenjivanje napretka zemlje u provedbi tih 14 prioriteta. Ujedno je, kako je dodao, upućena važna poruka o istinskoj opredijeljenosti zemlje za nastavak europskog puta.

“Najvažnije je da će se ovo raditi kroz institucije BiH i da će u tome sudjelovati i vlast i opotba, jer put ka članstvu u EU ne može biti ekskluzivitet samo jedne političke grupacije, već svih građana BiH i svih političkih stranaka koje su građani birali. Uvjeren sam da BiH ima prostora u narednim godinama ispuniti ovih 14 mjera kako bismo time ušli u narednu fazu stjecanja kandidatskog statusa za članstvo u Uniji“, rekao je član Predsjedništva BiH

Komšić te zahvalio Delegaciji EU-a u BiH i svim veleposlanicima Quinte na potpori u donošenju ovih značajnih dokumenata.

Sattler: Predsjedništvo pokazalo jedinstvo o pristupanju BiH Uniji

Šef Delegacije EU-a i specijalni predstavnik EU-a u BiH, veleposlanik Johann Sattler, izrazio je zadovoljstvo što je Predsjedništvo BiH pokazalo jedinstvo u pogledu pristupa zemlje EU, a što je, kako je istaknuo, i težnja građana BiH.

“U proteklih godinu dana bilo je dosta frustracija zbog izostanka bilo kakvog napretka, no nova prilika se ukazala s predstojećim summitom u Zagrebu, a ovo je prilika da na njega ovdašnji lideri odu spremni“, naveo je Sattler te, zajedno s kolegama veleposlanicima Quinte, pozdravio inicijativu Predsjedništva BiH, suština koje je pokretanje mehanizma koji će omogućiti realizaciju prioriteta na europskom putu i izradu akcijskog plana koji bi trebao ‘pokriti’ vremenski period od naredne 2,5 godine.

“Ako ćemo konkretnije o suštini, govorimo o temama koje su bitne građanima, a to su unaprjeđenje u oblasti vladavine prava, bolji rad pravosuđa, pitanja koja se tiču demokracije i ljudskih prava, nužnosti reforme javne uprave, socio-ekonomska i druga pitanja“, precizirao je. Šef Delegacije EU-a na koncu je poručio da je EU još jednom pokazala da je u stanju djelovati čak i u kriznim vremenima, što znači da postoji prilika i za BiH, koju treba iskoristiti, ali što traži liderstvo i opredjeljenje koje je Predsjedništvo pokazalo.

VEZANO

Vulić: Predsjednica SIP-a je snaha kolega iz SDA

urednik

Milorad Dodik opleo po Branimiru Glavašu

urednik

Migranti se izmještaju iz naseljenih mjesta

urednik