BIH

SDA pozvala kardinala Puljića da preispita održavanje mise

Kolegij SDA je, na danas održanoj sjednici, usvojio sedam zaključaka u vezi sa aktuelnom situacijom u BiH.SDA poziva političke subjekte da djeluju u pravcu relaksacije političkih odnosa u Bosni i Hercegovini, da doprinose deblokadi i koordinaciji djelovanja državnih institucija kako bi se ublažile ekonomske i sve druge posljedice pandemije, te ubrzao europski put Bosne i Hercegovine.

U ostalim zaključcima stoji:

“- Podržavamo inicijativu Predsjedništva BiH kojom se formira Politička radna grupa za podršku u cilju ubrzanja evropskog puta Bosne i Hercegovine.

– Pozdravljamo poruke sa samita Europske unije – Zapadni Balkan kojima je potvrđena jasna i čvrsta evropska perspektiva Bosne i Hercegovine.

– Pozivamo HDZ BiH da poštuje zaključke institucija Bosne i Hercegovine, te da prestane sa blokadom rada institucija i opstrukcijom incijative za ubrzani evropski put Bosne i Hercegovine koji su podržali Europska komisija i svi ostali politički akteri u BiH.

– Tražimo od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da Centralnoj banci BiH dostavi zaključak usklađen sa Ustavom BiH i pozicijom entiteta, a koji je nužan da bi se hitno potrebna interventna sredstva MMF-a učinila raspoloživim.

– Tražimo od Vijeća ministara da osigura potrebna finansijska sredstva za pripremu i održavanje lokalnih izbora.

– SDA ponovo poziva kardinala Vinka Puljića i Vrhbosansku nadbiskupiju da preispitaju svoju odluku o održavanju mise za Bleiburg u Sarajevu. Pozivamo građane da neslaganje sa održavanjem mise ne iskazuju na način koji bi mogao dovesti do incidenata.”

VEZANO

IZETBEGOVIĆ: Čović naručuje od SDA da mu isporuči Izborni zakon

urednik

Halid Genjac: Nemamo rješenje za Mostar

urednik

Reis Kavazović nije izdao kardinala Puljića, očitao lekciju neokomunstima i SDA-u

urednik