BIH

SDP: ‘Na Blajburgu su stradali ustaški oficiri, zajedno sa njihovom ratnom braćom – četnicima’

17.05.2014., Bleiburg, Austrija - Komemoracija na Bleiburskome polju povodom 69. godisnjice Bleiburske tragedije..Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Socijaldemokratska partija BiH najoštrije osuđuje najavu održavanja mise u Sarajevu za ubijene na Blajburškom putu, kao jedan od posljednjih činova revizije historije iz Drugog svjetskog rata i to u osvit proslave 75. godina od pobjede nad fašizmom. 

Misa za ubijene na Blajburgu je poznati revizionistički uradak Počasnog blajburškog voda, čija okupljanja je Austrija više puta zabranjivala i hapsila učesnike, a zbog neodvojive ikonografije ustaštva i endehazije. Na Blajburgu su stradali ustaški oficiri, zajedno sa njihovom ratnom braćom – četnicima, kao pripadnici vojnih formacija domaćih izdajnika, čineći zločine od Jasenovca do Stare Gradiške. 

Začuđujuće je da i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ne vidi ništa sporno u tome da se održi misa onima koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata i marionetske državice NDH pobili veliki broj nedužnih građana Sarajeva. Čuvena Luburićeva kuća u Sarajevu je samo jedno od stratišta naših nedužnih pobijenih sugrađana, kao i mnoga druga mjesta gdje su Sarajlije ubijane samo zbog svog imena ili zbog svoje antifašističke opredjeljenosti. 

Sarajevo je dalo 10.000 života u Drugom svjetskom ratu, a naročito su svirepa ubistva, mučenja i pravljenja masovnih grobnica na Darivi, te vješanje 55 časnih heroja grada na Marindvoru, pred oslobođenje Sarajeva. Zanimljivo je da nikada nikome nije palo na pamet da održi misu za nedužno stradale Sarajlije, ali i sve žrtve ustaškog terora za vrijeme NDH. 

Prešućivanje i dozvoljavanje ovakvih događaja bi pokazalo da se nije radilo o lapsusima u izjavama nekih zvaničnika na vlasti kada su antifašiste i pripadnike NOB-a pokušavali svesti u istu ravan sa fašistima. 

Nikakva revizija slavne narodnooslobodilačke borbe neće proći. SDP će se uvijek i svakom prilikom boriti protiv ovakvih bijednih pokušaja falsifikovanja historije. Nećemo pasti pod pokušaje sakrivanja jasnih zločina uspostavljenog državnog ustaškog aparata u skute religije. Nećemo dopustiti reviziju, jer danas niko ne propituje akcije De Gola, koji je jednako reagirao na kvislinge u Francuskoj. 

Smatramo da je konačno došlo vrijeme da se religijske institucije ograde i suprotstave agresivnom neofašizmu koji promiču pripadnici njihovih vjerskih zajednica, a ne da doprinose relativizaciji historijskog značaja antifašističke borbe i pobjede nad zločinačkim režimima.  

Ovo društvo je i previše kontaminirano fašizmom, da bi se u oslobođenom Sarajevu danas slavili oni koji su mučki ubijali Sarajlije. Na takve pokušaje dat ćemo snažan odgovor. 

Socijaldemokratska partija BiH poziva sve antifašiste da dignemo svoj glas i spriječimo da Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo svrstamo kontra antifašističke Europe koja upravo Dan pobjede nad fašizmom obilježava kao Dan Evrope. Ukoliko se ipak misa bude održala, SDP će pozvati antifašiste da se u isto vrijeme mirnim protestima suprotstavimo reviziji historije i veličanja fašizma, te tako pokažemo demokratskom svijetu kako u Bosni i Hercegovini antifašizam živi, kaže se u reakciji SDP BiH.

VEZANO

INTERVJU Ismet Lulić: U Hercegovini već okupljamo široki oporbeni front koji će građanima ponuditi alternativu

urednik

Lulić: Očekujemo da će novo vodstvo ZZO HNŽ-a biti potpuno transparentno

urednik

POVJERENSTVO: Amandmani SDP-a BiH na Ustav BiH nisu sukladni važećem Ustavu

urednik