BIH

SDP poziva pravosudne institucije da zaštite BiH od antidržavnog djelovanja

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH) poziva pravosudne institucije države “da u skladu sa svojim mandatom zaštite državu Bosnu i Hercegovinu od sinhronizovanog udara dvojca Čović-Dodik”.

– Dogovoreno blokiranje provedbe lokalnih izbora u režiji Dodika i Čovića neusvajanjem budžeta predstavlja ciljani udar na institucije države i suspenziju osnovnog demokratskog instituta izbora. Namjera da se CIK-u BiH uskrati novac jer se spomenutom ‘dvojcu’ ne sviđa sastav ovog tijela, kroz koje više ne mogu dirigirati izborna pravila po vlastitim željama, predstavlja najgori oblik zloupotrebe sistema i rušenja pravnog poretka – saopćeno je iz SDP-a BiH.

U ovoj stranci očekuju “da Tužilaštvo BiH konačno stisne petlju i pokaže da je ono vrhovni organ gonjenja u državi”.

– Nervoza koju demonstriraju Dodik i Čović dovela je do toga da su javno obznanili svoje antidržavno djelovanje. Njihovi postupci i dogovori moraju biti predmetom istrage. Također, javno priznanje Milorada Dodika da prisluškuje opoziciju u entitetu RS po sebi je dokaz parasistemskog, nelegalnog i antidržavnog djelovanja bez presedana – navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, “protestno napuštanje  sjednice državnog parlamenta HDZ-ovih zastupnika zbog usvajanja Rezolucije o osudi ustaških zločina dovoljno govori o svjetonazoru i vrijednosnom sistemu ove stranke”.

– Kako sada naivno djeluju izjave Bakira Izetbegovića da je svejedno ima li Dodik tri ili četiri delegata u Domu naroda. Zato bi još naivnije bilo pomisliti kako su sasvim slučajno potpuno podudarne izjave Čovića i Izetbegovića o odgodi lokalnih i zajedničkom održavanju lokalnih i općih izbora u Bosni i Hercegovini – navode iz SDP-a BiH.

Ova stranka, istovremeno, ne pristaje “da se po želji vladajućih nacionalista suspenduje demokratija i odgode izbori”.

– Vladavina prava i pravna država u kojoj ćemo svi biti jednaki pred zakonom, kao i zaštita ljudskih prava i sloboda nemaju alternative. Bh. građani su ti koji su pozvani da na izborima daju sud o tome kakvu vlast imaju i žele. To pravo građanima niko ne može uskratiti – navodi se.

Iz SDP-a BiH poručuju da će iskoristiti sva demokratska sredstva, uključujući i proteste, da im to osiguraju, te da neće nikome dopustiti da demokratiju u Bosni i Hercegovini stavi u karantin. 

– Pozivamo Evropsku komisiju i OHR da ne budu samo posmatrači i pasivni komentatori destruktivnog djelovanja i najave nove blokade rada institucija Bosne i Hercegovine od strane dvojca Dodik – Čović. Zbog takvog stava i djelovanja i oni snose dio odgovornosti za poniženja i iživljavanje kojem su bh. građani izloženi – navodi se u saopćenju.

SDPBiH smatra kako ni građani u Bosni i Hercegovini nisu više spremni i neće dopustiti da im vladajući novim performansom skrenu pažnju sa silnih afera i zloupotreba javnog novca koje ovih dana jedna za drugom isplivavaju na površinu u oba entiteta.

– Dolazi vrijeme kada ćete morati položiti račune za sve ono što ste radili – poručili su iz SDP-a BiH.

VEZANO

OPORBA PORUČUJE: Nećemo sjediti skrštenih ruku!

urednik

DODIK: Dobrovoljačka ulica mjesto opomene i tužnih uspomena

urednik

JANJIĆ: Umorni smo od Dodikovih razdruživanja

urednik