BIH

SDP pozvao na formiranje trećeg političkog bloka u RS-u

SARAJEVO, 6. maja (FENA) - Socijaldemokratska partija (SDP) BiH danas je pozvala političke stranke da se pridruže formiranju trećeg bloka u Republici Srpskoj. (Video FENA/Almir Razić)

Socijaldemokratska partija BiHpredstavila je koncept izbornog nastupa kao odgovor na protuustavno djelovanje političkih subjekata u našoj zemlji. Za njih to znači formiranje novog, trećeg političkog bloka u Republici Srpskoj. Riječ je o konceptu koji su inicirali članovi ove stranke u Republici Srpskoj.

Kako je kazao predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, BiH se brani u ovom entitetu. Najavio je formiranje trećeg bloka stranaka u RS-u, pored stranaka okupljenih oko SNSD-a i oporbe, a koji će biti probosanski orijentiran.

‘Tada ćemo biti u prilici da govorimo o značajnijem broju zastupnika u RS-u – da ćemo biti blok bez kojeg se neće moći formirati vlast u ovom entitetu’, ukazao je. Tvrdi da je riječ o nadstranačkom projektu, a Nikšić je pozvao da ga čine svi oni kojima je bitan teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Kao uvjet za pristupanje ovom bloku je naveo to da on mora biti građanski i multietnički.

‘Sada svi imaju priliku koji se busaju domoljubljem da pokažu da im je stalo do BiH, a ne do stranačkih interesa. Mi u SDP-u smo spremni preuzeti odgovornost za ovakav projekat’, izjavio je i naveo da će uputiti poziv strankama za koje misle da su spremni da se priključe ovom bloku. Kako je kazao, želja je da se uključi i šira javnost, a ne samo političke stranke. Podcrtao je da je riječ o prijedlogu formiranja bloka, a ne o nečemu što je konačno.

Nikšić ne misli da je ovo populistička ideja i ponovio da je zagovaranje multietničke države odgovor na zagovaranje konačne podjele BiH. Uvjerava da je svjestan da se na različitim nivoima vlasti mora koalirati sa strankama iz RS-a, ali da je ključno dogovoriti šta se i kako se mora raditi. Naglasio je kako će ovaj prijedlog uskoro razmatrati i SDP-ovi organi.

Vojin Mijatović, jedan od potpredsjednika SDP-a, konstatirao je da su Stranka demokratske akcije (SDA) i SDP dvije stranke koje imaju najveći broj glasova u ovom entitetu u usporedbi sa ostalim strankama sa sjedištem uFBiH.

‘Ovo nije priča ni SDP-a, ni SDA. Ključ je da pokažemo i u RS-u da je moguća građanska država BiH’, kazao je.

Očekuje da formiranje ovog političkog bloka neće biti lako. Ocijenio je kakoće ovo biti prilika da se pokaže jesu li važniji državni interesi od stranačkih. Tvrdi da se već razgovaralo sa pojedincima u ovom entitetu koji smatraju kako je važno da i u ovom dijelu BiH zaživi građanska država. Poručio je da je važno da ovaj blok ima kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda. Kako je naveo, ovo neće biti projekt niti jedne vjerske zajednice.

‘Ukoliko ovo zaživi, vidjet ćete da ne postoji moć Milorada Dodika’, dodao je Mijatović. Također je najavio da će ovaj blok činiti osobe koje će biti nove na političkoj sceni.