BIH

Srebrena malina” do srijede mora uvesti preostalih 20 respiratora

Aleksandar Zolak, ravnatelj Agencije BiH za lijekove, na “saslušanju” u Odboru Doma naroda Parlamenta FBiH za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora iz Kine, kazao da firma “Srebrena malina” ima dozvolu za uvoz medicinske opreme, koja vrijedi do 27. svibnja. On je, nakon što je odgovorio na pitanja članova Odbora, novinarima kazao da je, od početka ožujka do konca travnja, 60 pravnih lica tražilo suglasnost za uvoz interventnih medicinskih sredstava, a koju su dobila istog ili narednog dana. Uvoznik respiratora za potrebe Vlade FBiH, firma “Srebrena malina”, dozvolu za uvoz medicinske opreme dobila je 27. travnja, dakle retroaktivno, nakon što su respiratori već kupljeni i nakon što je njih 80 stiglo u BiH.

Kako je rečeno, takve dozvole imaju rok trajanja, a dozvola koju je dobila “Srebrena malina” ima rok od 30 dana, što znači da ona vrijedi do 27. svibnja.

No, forma “Srebrena malina” mora uvesti još 20 respiratora, budući je ugovorom definirana kupovinja njih 100, od kojih je 80 već isporučeno. Tih 20 respiratora nisu stigli 25. travnja a kao razlog tomu je navedeno da tvrka FlyBosnia nije imala prostora u zrakopčpvu za cjelokupnu pošiljku. Tada je, prije gotovo mjesec dana, najavljeno da će preostali respiratori uskoro stići u BiH. Ne dobavi li firma “Srebrena malina” te respiratore do isteka roka dozvole, tj. do 27. svibnja, morat će od Agencije BiH za lijekove tražiti novu dozvolu.

Sada se postavlja pitanje može li ta firma uopće dobiti novu dozvolu u danim okolnostima, budući je nabavka respiratora predmet istrage Tužiteljstva BiH dok su joj, istodobno, svi računi blokirani.

Ravnatelj Agencije BiH za lijekove je nakon sjednice Odbora medijima kazao da je, što se tiče Agencije za lijekove i medicinska sredstva, sve urađeno po zakonu te da nema ništa sporno što je “Srebrena malina” dozvolu za uvoz dobila retroaktivno. Inače, Zorlak je prije desetak dana u svojstvu svjedoka dao izjavu u Tužiteljstvu BiH u svezi dozvole izdane navedenoj firmi.

VEZANO

Tko će servisirati respiratore koje je nabavila ‘Srebrena malina’?

urednik

Fikret Hodžić o aferi ‘Respiratori’: Spreman sam otići u zatvor! (VIDEO)

urednik

Blokirani računi ‘Srebrene maline’

urednik