BIH

Što su rekli Dodik i Džaferović nakon sastanka sa Cholletom?

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je danas da se u Bosni i Hercegovini i čitavoj regiji priča o tome, ali da nema nijedan konkretan plan koji bi išao prema tome da se provede politika odcjepljenja. 

– Nastavit ćemo da se borimo političkim i pravnim sredstvima za provođenje Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma, onako kako je napisan. Samo Ustav i aktivnosti Dejtona, koje predviđaju poštivanje slova Dejtona, za nas su prihvatljive – kazao je na konferenciji za medije nakon sastanka sa savjetnikom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država Derekom Cholletom.

Po njegovom riječima, Bosna i Hercegovina može da egzistira samo ako uvažava istorijske i etničke realnosti. U tom pogledu je, kaže, jasno da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– To jedino ima smisla, može da bude održivo – naglasio je.

Kako je kazao, pripremili su i Narodnoj skupštini RS uputili ‘opsežne informacije o kršenju Ustava u BiH, nastojanju da se vratimo na ustavnu poziciju’.

– To podrazumijeva opštu informaciju koja predviđa da se povuče saglasnost sa 140 zakona, koje je nametnuo visoki predstavnik. Pravna osnova za to je činjenica da Ustav ne predviđa da visoki predstavnik predlaže zakon Parlamentarnoj skupštini BiH koja treba to da donese. Ustav samo predviđa da je to Predsjedništvo i Vijeće ministara – kazao je.

Džaferović: Radit ćemo sa prijateljima iz SAD da bismo prevazišli krizu

lan Predsjedništva Bosne i Herecgovine Šefik Džaferović danas je poslije sastanka sa savjetnikom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država Derekom Cholletom izjavio da SAD podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Herecegovine, kao i put BiH ka Evropskoj uniji.

– Ono što je bitno jeste da nije moguće nikakvo unilateralno povlačenje iz institucija, odnosno ne smije se dozvoliti dalja blokada institucija. Unutar institucija moramo rješavati sva pitanja koja se tiču našeg evropskog puta, pitanja programa reformi i svega onoga što stoji pred BiH – rekao je Džaferović.

Podvukao je da su danas članovi Predsjedništva dobili pismo od američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena čiji je savjetnik Chollet.

– Dobili smo pismo od Blinkena i bit ćete obaviješteni o tome. Amerika ostaje posvećena BiH i nastavit ćemo da radimo dalje sa našim prijateljima kako bismo prevazišli ovu krizu u kojoj se nalazi BiH – kazao je Džaferović.

Uvjeren je da će institucije biti deblokirane i da će nastaviti putem reformi.

– Jednostavno, drugog puta nema i to je najbolje za sve nas, sve narode i građane. To vidi cijeli svijet i ovo je jedini mogući put. Trebamo unapređivati okvir u kojem funkcionišemo, da u parlamentima raspravljamo u svim pitanjima, ali preduvjet je da institucije funkcionišu. Nadam se da ćemo uz pomoć prijatelja u svijetu razriješiti ovu situaciju – poručio je Džaferović.

Današnjem sastanku su prisustvovali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kao i specijalni izaslanik Bijele kuće Gabriel Escobar te američki ambasador Eric Nelson.