BIH

Svi bježe s broda koji tone ali što će biti s gospodarstvom i radnicima?

Piše: Dragan Bradvica

Brzo ćemo napuniti puna dva mjeseca od početka pandemije i izvanrednog stanja u Bosni i Hercegovini, u međuvremenu je oko 35 tisuća ljudi poslano na ulicu a Federacija još uvijek nema niti jednu službenu mjeru spasa ekonomije.

Zbog toga smo došli u šizofrenu situaciju da se u biti FBiH danas otvara, dobar dio tvrtki i malih obrta će početi raditi (hoteli, ugostiteljski objekti još ne) a u najboljem slučaju isti dan službeno ćemo dobiti prve mjere spasa. I to mjere s kojima ne da su nezadovoljni gospodarstvenici, radnici, javnost i oporba nego i minimalno pola vladajuće koalicije (SBB i DF) pa je i uputno hoće li vladajući skupiti dovoljno ruku (u Zastupničkom domu zakon je prošao tek s jednim glasom više a već su se pojavile sumnje kako se glas jednog zastupnika računao dva puta). Naravno, i ove stranke su dio vladajuće većine koje su na ovaj ili na onaj način sudjelovale u izradi ovog zakona pa je i njima teško pobjeći od njihovog dijela odgovornosti.

Što će biti sa zakonom?

A upravo se na prvom dijelu ove sjednice Doma naroda zorno vidjelo na koji način se vodi politika u BiH. Od početka zdravstvene krize Parlamenta FBiH nije bilo nigdje, nisu zasjedali niti bilo što radili. U drugoj polovici travnja je Zastupnički dom održao navedenu sjednicu na kojoj se ipak usvojio i rebalans i “korona-zakon”.

Dom naroda je prošli tjedan održao sjednicu u sali gdje su izaslanici poštivali epidemiološke preporuke (nosili rukavice i maske, sala se provjetravala nekoliko puta). Očekivano, sjednica je bila burna jer su iz oporbe upozoravali na pogubnost ovog zakona ali iznenađenje je bilo činjenica da su negativno o zakonu govorili i vladajući. Nakon što su ipak usvojili rebalans sjednica je prekinuta te je nastavak zakazan za danas. Nažalost, to je samo dovelo do toga da broj nezaposlenih raste a mnoge tvrtke razmišljaju hoće li uopće otvarati svoje poslovanje. Umjesto da se našao dogovor vlasti, oporbe, gospodarstvenika, radnika, šire javnosti te se zakon popravio s njihovim amandmanima, usvojio prošli tjedan i na taj način poslala poruka optimizma za poslodavce radilo se sve suprotno.

Koliko su važne mjere, ali još više poruka da država stoji iza svojih ljudi, vidljivo je bilo cijelo ovo vrijeme kada su svjetske burze bilježile rast svaki put kada bi se donosile nov e mjere u “upumpavao” novac u realni sektor. Nažalost po sve nas, bh. političke (kvazi)elite poodavno žive u nekom svom paralelnom svemiru i nemaju nikakav dodir s običnim ljudima pa i ne znaju kako oni žive, koji su njihovi problemi…

Otvaranje gospodarstva

Jedina dobra stvar za mnoge gospodarstvenike što se život u BiH ali i diljem svijeta počinje koliko-toliko normalizirati pa se očekuje da bi se do kraja svibnja ekonomija mogla u potpunosti otvoriti. Sve to, naravno, pod nešto drugačijim okolnostima nego smo navikli ali ukoliko bude mudrosti onih koji donose odluke sve bi mogli biti u najboljem redu jer primjerice Švedska niti jedan dan trajanja ove pandemije niti se “zatvarala”.

S obzirom da konkretnih mjera pomoći nema, a i kada se donesu pitanje je hoće li i koliko pomoći gospodarstvenicima i radnicima, jedini spas jeste nastavak rada, okretanje što većoj kupovini domaćih proizvoda i forsiranje jačanja izvoza. Na taj način mogli bi nekako “pregurati” recesiju ove godine a već 201. krenuti ka oporavku i novom uzletu. Hoće li uistinu tako biti, trenutno je nemoguće prognozirati jer nitko ne zna hoće li se koronavirus vratiti na jesen, kada ćemo imati cjepivo, kada će se oporaviti SAD i EU…

VEZANO

Za 24 sata sedam osoba preminulo od koronavirusa, 183 novozaraženih

urednik

TIŠINA, MOLIM! Znanstvenici predlažu stalnu tišinu u metroima zbog širenja korone

urednik

U BiH novih 280 slučajeva koronavirusa, pet osoba preminulo

urednik