BIH

Tržni centri počinju sa radom

Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) uputio je Vladi FBiH Prijedlog odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (Covid-19) na području Federacije BiH.

Prijedlogom te odluke 31. maja prestaje stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (Covid-19) na području FBiH, koje je Vlada FBiH proglasila 16. marta ove godine, saopćeno je iz FUCZ-e.  

Odlukom o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (Covid-19) na području FBiH zadužit će se FŠCZ i Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva da i dalje prate i procjenjuju stanje epidemiološke situacije na području FBiH i utvrđuju mjere i aktivnosti na sprečavanju širenja koronavirusa (Covid-19).

Na vanrednoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ), kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević, razgovarano je o povoljnoj epidemiološkoj situaciji na području Federacije BiH, efikasnosti dosadašnjih i mogućnostima ublažavanju velikog broja donesenih mjera.

Na osnovu preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, FŠCZ van snage je stavio naredbe kojima je obustavljen rad shoping tržnih–centara, pružanje usluga unutar ugostiteljskih objekata svih kategorija i u hotelima. Van snage su stavljene i naredbe koje nisu imale rok primjene.

– Novom naredbom, koja će se primjenjivati do 30. maja, u ugostiteljskim objektima i dalje je zabranjena upotreba i konzumiranje nargila (šiša). Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se do 30. maja ove godine – navodi se.  

U obrazloženju te naredbe, između ostalog, navedeno je da u nargila barovima postoje loši higijenski uslovi te da, u cilju zaštite zdravlja stanovništvo od koronavirusa, do daljnjeg treba zabraniti korištenje ovog duhanskog proizvoda jer predstavlja rizik za put prenosa određenih infekcija i zaraznih bolesti.

Na sjednici FŠCZ neređeno je FUCZ da izvrši raspodjelu sredstava i opreme (deke, jastuci, tečni sapun, dezinfekciono sredstvo, dezinfekciono sredstvo za ruke, etil alkohol i sredstva za čišćenje) iz donacije Azerbejdžana, svim kantonalnim štabovima civilne zaštite na području FBiH.

VEZANO

Izrael uvodi 14-dnevni lockdown

urednik

COVID-19 SE UBRZANO ŠIRI: U BiH novi rekord po broju oboljelih u jednom danu!

urednik

Kršenja mjera zabilježena najviše u trgovinama i ugostiteljskim objektima

urednik