BIH ZDRAVLJE

U posljednje vrijeme djeca zaražena koronom imaju i obostranu upalu pluća

Usložnjava se epidemiološka situacija i drastično raste broj zaraženih. Jučer je zabilježeno čak 2093 nova slučaja zaraze. Pored omikron soja, prvi put je registrirana lambda varijanta koronavirusa. Među oboljelima je sve više djece. U Sarajevskoj županiji od danas i nove mjere, u drugim dijelovima države zasad bez promjena, piše N1.

A buster doza od danas je obavezna u SŽ za određene kategorije.

“Cijepljenje busterom dozom obavezna je za populaciju stariju od 60 godina, te za osobe s udruženim komorbiditetima. Data je preporuka da se primjenjuje VTP pravilo u svim tržnim centrima, skijalištima, ugostiteljskim objektima, hotelima, itd”, naveli su iz Ministarstva zdravstva SŽ.

BiH je i dalje ispod 50% imuniziranih. Virus se širi i među djecom. Korona, kao i gripa razlog su povećanog priliva u hitnu pomoć.

“Mi tijekom jedne noći znamo imati 70 djece u hitnoj pomoći, sve su to febrilna stanja i nerijetko se javljaju upale pluće, koje uzrokuju da je dijete u teškom stanju s teškom kliničkom slikom”, rekla nam je Jasna Musić Huseinbegović,  iz Hitne pomoći SŽ.

Sve je više djece i u Općoj bolnici. Trenutno je dvoje hospitalizirano zbog korona virusa.

“U posljednje vrijeme djeca, kao dvoje koje je ovdje hospitalizirano, imaju obostranu upalu pluća, jedno dojenče ima bronhijalitis, to su atipične upale pluće koje su verificirane rentgenski i koje potvrđuju da se radi o COVID infekciji. Obično tri-četiri tjedna nakon prebolovanog COVID-a zna se desiti da dijete dobije visoku temperaturu, da ima povišene parametre upale, da se mogu javiti promjene po koži, očima”, dr. Jasmina Šlaku, šefica pedijatrije u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Do sada je u svijetu COVID bolovalo nekoliko milijuna djece. Uglavnom su imali blažu kliničku sliku. Pridržavanje mjera, jačanje imuniteta, kao i cijepljenje onih kojima je preporučena može, kažu epidemiolozi, spriječiti teža oboljenja. Omikron soj širi se državom.

“Karakteristika  je da se brže šire. Također, primjetno je da je on primjetniji kod necijepljenih osoba. Dosadašnja iskustva i statistika govori da je klinička slika nešto blaža, u odnosu na prethodne sojeve”, rekao je epidemiolog Blaško Topalović.

Sada je i Lambda soj stigao u BiH. Tu je i flurona: odnosno istovremena zaraza koronom i virusom gripe. Nakon skoro dvije godine od početka pandemije, kraj se ni ne nazire.