BIH DNEVNI

U tri bh. sela više je mačaka nego stanovnika

Podno planine Plješevice nadomak Bihaća nekoliko je mjesnih zajednica u kojima stanovnika gotovo i nema, javlja FTV. Mladih odavno nema. Većina ih živi i radi u inozemstvu. Skočaj, Međudražje i Zavalje za većinu su tek kraj kojim prođu kada pođu planinariti, šetati ili voziti bicikl. U tim se selima žitelji gotovo mogu prebrojiti na prste. Napušteno, sablasno i prazno – tako otprilike izgleda selo Veliki Skočaj nedaleko od Bihaća. Prazne kuće, zapušteni nogometni teren – u tom je mjestu više mačaka nego stanovnika.

– U ovom dvorištu bilo nas je sedamnaestero, nitko nikome smetao nije. Svatko je bio veseo, zadovoljan. Danas se sve preokrenulo – kaže sugovornica za FTV. Tek nekoliko kilometara udaljeno Međudražje, prema popisu stanovništva iz 2013., imalo je 34 stanovnika. – A danas ne znam ima li i 10 -15 domaćih. Izumiranje cijelog ovog naselja, i ne samo ovog, ni Zavalje i Skočaj nisu ništa bolji – govori Ivan Prša. Tu uglavnom žive stanovnici treće životne dobi, a njihova djeca, unučad i praunučad većinom su u inozemstvu. U moru napuštenih, u Zavalju je i nekoliko novoizgrađenih kuća. Ipak, gotovo pa je i neprimjetan broj onih koji su se vratili u rodno mjesto nakon što su radni vijek proveli izvan BiH.

– Rođena sam tu i meni je lijepo uvijek. Stalno smo tu dolazili za vikende, tako da meni ništa nije strano – kaže za FTV Francika Balen.