BIH

Većina bh. građana smatra se dobro informiranim o koronavirusu

 Istraživanje stavova građana Bosne i Hercegovine, koje je pokrenuo UNICEF uz finansijsku podršku USAID-a u Bosni i Hercegovini, provedeno na 3.000 punoljetnih ispitanika od 22. do 28. aprila 2020. pokazalo je da 55 posto ispitanih sebe smatra veoma dobro informiranim o koronavirusu, dok se 39 posoto građana smatra donekle informiranim.

Za većinu građana BiH, uvjerljivo najznačajniji izvor informiranja o koronavirusu je televizija – 79 posto. Po važnosti, slijede digitalni mediji, prije svega web portali informativnog sadržaja (30 posto), potom društvene mreže (23 posto), te neformalni izvori informiranja, tj., relevantno socijalno okruženje (15 posto).

Oko 13 posto ispitanika se o koronavirusu informira direktno putem stručne javnosti – ljekara, medicinara i sl., jednako koliko i putem radija. Kada je riječ o povjerenju u institucije vlasti uključene u proces suzbijanja širenja zaraze koronavirusom u BiH, građani najviše povjerenja imaju u predstavnike ministarstava zdravstva.

Također, UNICEF je izvor informacija kojem se vjeruje, no najveću težinu u smislu izvora informiranja ipak ima usmena informacija – neformalni izvori, odnosno bliske osobe.

Istraživanje je pokazalo da se građani općenito osjećaju najbolje informiranim o načinima zaštite od zaraze koronavirusom, dok im je, s druge strane, najmanje poznato kome se trebaju obratiti u slučaju sumnje na zarazu.

Kada je riječ o simptomima, najmanje su s pojedinačnim simptomima upoznati pripadnici starije životne dobi (66 i više godina), među kojima je zabilježeno 12 posto onih koji ne znaju niti jedan simptom zaraze koronavirusom.

Izolacija je ono što najteže pada svakom drugom ispitaniku u cjelokupnoj situaciji s koronavirusom koja je zadesila stanovništvo, a briga i strah su dvije dominantne emocije koje prevladavaju u kontekstu pandemije COVID-19 u BiH.

Briga za zdravlje bližnjih je prioritet za 71 posto ispitanika. Oni su, prije svega zabrinuti oko zdravlja članova porodice, a tek potom izražavaju brigu za vlastito zdravlje (38 posto). Građane također zabrinjava pitanje vlastitih finansija odnosno finansijske prilike domaćinstva, pa je zanimljiv podatak da su građani zabrinuti za vlastito zdravlje (38 posto) skoro kao i za ekonomski aspekt posljedica korona virusa, tj. ugroženost privrede (39 posto).

– Disciplina građana, u smislu pridržavanja propisanih i preporučenih mjera prevencije, postoji, naročito kada se govori o mjerama čije kršenje za sobom povlači novčane kazne. Obaveznog nošenja zaštitne maske na licu se pridržava 92 posto građana, a praktički nema odrasle osobe u BiH koja nije uvela u svakodnevnu rutinu češće pranje ruku (96 posto). Devet od 10 građana izbjegavaju rukovanje, kućne posjete te češće koriste dezinfekcijska sredstva. No, čak i u tim slučajevima (npr. nošenje maske, zaštitnih rukavica, držanje propisane distance u međuljudskoj komunikaciji) postoji još uvijek i dovoljno prostora za poboljšanje 

VEZANO

Otkriven lijek koji u roku od 24 sata sprječava širenje korone kod zaraženih

urednik

Galić demantira informacije medija i ministra pravde BiH: ‘Stranac može ući u BiH isključivo s važećom putovnicom’

urednik

Đikić: Još jedan lockdown nije vjerojatan

urednik