BIH DNEVNI

Veleposlanstvo SAD-a: Žalimo zbog glasanja BiH u UN-u i od nje očekujemo podršku za ljudska prava Iranaca

Veleposlanstvo SAD-a oglasilo se povodom suzdržanosti BiH prilikom glasanja o rezoluciji generalne skupštine UN-a o stanju ljudskih prava u Iranu rekavši da žali zbog takve odluke i da očekuje da BiH nastavi s usklađivanjem politike sa stavovima Europske unije.

-SAD žali što se BiH suzdržala od glasanja o rezoluciji Trećeg komiteta Generalne skupštine UN-a o stanju ljudskih prava u Iranu 16. novembra u kojoj se poziva Iran da prekine upotrebu prekomjerne sile protiv mirnih demonstranata, uključujući žene i djecu, navodi se u priopćenju.

Dodali su da od BiH očekuju veću podršku za osnovna ljudska prava iranskog naroda, kao i nastavak usklađivanja sa stavovima Europske unije na putu BiH prema euroatlantskim integracijama.

-Sjedinjene Države su čvrste u našoj posvećenosti podršci iranskom narodu koji prosvjeduje širom zemlje i zahtijeva odgovornost za svoju vladu, ističu iz veleposlanstva.

Na kraju naglašavaju da će nastaviti tražiti od iranskih zvaničnika i vladinih institucija da odgovaraju za kršenja ljudskih prava iranskog naroda, prenio je Klix.ba.