BIH

Vlado Đajić: Ovo je teška bolest, čuvajte se i poštujte propisane mjere

Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Banja Luka, obratio se javnosti na konferenciji za tisak ukazujući na njen značaj stoga što na njoj govore pacijenti koji su se oporavili od virusa korona. “Bili smo očevici kada su prvi pacijenti stigli, prije mjesec dana. Bili su svi zabrinuti, ali, evo na kraju, uspijeli su pobijediti“, poručio je Đajić dodavši da su upravo ti ljudi dokaz ozbiljnosti bolesti. “Puno toga se govorilo o pandemiji korona virusa i bili smo svjedoci iznošenja broja zaraženih i umrlih. Ovi pacijenti su dokaz da bolest ne bira ni godine ni profesiju. Prije mjesec dana smo bili baš u viziti kada su ova gospoda bili pacijenti. Bili su uznemireni, bili su svjedoci kada je jedna obitelj umrla od ove bolesti, a danas su, kako vidim, sretni i zadovoljni“, kazao je.

I Zoran Đerić, glaavni tajnik Predsjedništva BiH, svoje je iskustvo podijelio u obraćanju. “Sada sam tu, kao izliječen, a bio sam jedan od najtežih pacijenata. Ovo je prilika da kažemo o koliko se teškom oboljenu radi, ovo je teška bolest. Prilika je ovo da upozorimo građane da se maksimalno čuvaju i poštuju propisane mjere. U svoje te u ime svojih kolega koji su ležali ovdje, želim zahvaliti osoblju UKC-a RS koje je uložilo sve što imaju i koje je nam je dan i noć bilo na usluzi te nam pomoglo izaći odavde kao zdravi ljudi“, naveo je, među ostalim, Đerić dodavši da je njegov prijedlog bio organizirati ovu konferenciju kako bi se javnosti pojasnile stvari o liječenju i tretmanu na UKC RS.

Liječnik Milenko Pađen također je bio među prvim pacijentima oboljelima od virusa korona. “Proveo sam na Klinici za infektivne bolesti 14 dana i imao sam tešku kliničku sliku, koja je bila neizvjesna“, prisjetio se Pađen te, također, upozorio građane da se pridržavaju svih mjera, prvenstveno onih o distanciranju i nošenju zaštitne opreme.

Ocjena protojereja stavrofora Ratka Radujkovića je da Banja Luka ima izgrađene zdravstvene ustanove u kojima rade stručni liječnici i ostalo medicinsko osoblje. “Mogu slobodno reći koliko su imali posla oko nas bolesnika, svakog dana je netko stizao, obolio od virusa korona, a oni su danonoćno, nadljudski, činili sve kako bi nas izliječil“, rekao je otac Radujković istaknuvši da su uvjeti u bolnici dobri te ponovivšio apel građanima da se pridržavaju mjera.

VEZANO

Novih 19 pozitivnih na koronavirus

urednik

Korona u RS-u potvrđena kod još sedam osoba, tri umrle

urednik

U Banja Luci preminule tri osobe od koronavirusa

urednik