BIH

VSTV BiH danas utvrđuje prijedlog kandidata za sudce Ustavnog suda FBiH

MOSTAR, 19. veljače (FENA) - Nema pomaka u pregovorima između predstavnika sindikata zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i predstavnika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije oko zaključivanja Granskog kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva te povećanja njihovih plaća. (Foto FENA/Mario Obrdalj)

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Heregovine (VSTV BiH) zakazalo je za srijedu, 24. veljače, izvanrednu sjednicu u čijem je fokusu imenovanje nositelja pravosudnih funkcija.

Između ostalog, planirano je utvrđivanje prijedloga kandidata za Ustavni sud Federacije BiH, potvrđeno je Feni u VSTV-u BiH. Nadalje, očekuje se imenovanje – predsjednika Općinskog suda u Visokom, Općinskog suda u Žepču, Općinskog suda u Kaknju, Općinskog suda u Goraždu, Općinskog suda u Kiseljaku, Općinskog suda u Livnu i predsjednika Općinskog suda u Travniku, te glavnog tužitelja Županijskog tužiteljstva Zapadnohercegovače županije, kao i sudca Vrhovnog suda FBiH.

Istovremeno, trebali bi biti imenovani – predsjednici Osnovnog suda u Kozarskoj Dubici, Osnovnog suda u Trebinju, Osnovnog suda u Višegradu i predsjednika Osnovnog suda u Tesliću, te vršitelj dužnosti predsjednika Okružnog suda u Doboju. Kako je to uobičajeno, kandidadti za spomenute funkcije bit će u prilici obratiti se članovima VSTV-a i ukratko iznijeti temeljne odrednice vlastitog djelovanja.

Prema predloženom dnevnom redu, Članovi VSTV-a BiH trebali bi se, između ostalog, očitovati o članstvu u radnim tijelima ovog regulatornog tijela, kao i izboru članova Vijeća koji će vršiti strateški nadzor nad Projektom unaprjeđenja učinkovitosti sudova i odgovornosti sudaca i tužitelja u Bosni i Hercegovini – treća faza (ICEA III). 

VEZANO

VSTV traži tumačenje OHR-a i Ustavnog suda FBiH o distribuciji ključnih funkcija

urednik

Rastezljiva pravda za suce i tužitelje

urednik

Sanela Gorušanović – Butigan ovlaštena za predstavljanje VSTV-a BiH

urednik