BIH

Za građane koji u ovom dijelu BiH štede struju – manji računi za 30 do 100 posto

Generalni direktor poduzeća Elektroprivreda RS Luka Petrović izjavio je da je u pripremi program putem kojeg će građanima koji od listopada do ožujka iduće godine uštede od pet do 20 posto električne energije računi biti umanjeni za 30 do 100 posto.

Petrović je istakao da je u pripremi softver za obračun električne energije koji će biti predstavljen svim građanima ovog bh. entieta kako bi ostvarili uštede u svojim budžetima.

On je pojasnio da će građani koji uštede pet do 20 posto električne energije imati popust na računima od 30 posto, a ako ostvare uštedu od 20 posto onda će imati popust na električnu energiju 100 posto, piše N1.

Prema njegovim riječima, na računu ima mrežarina koja pripada regulranoj djelatnosti i koja se ne može umanjivati, ali se može umanjiti račun za električnu energiju.


“Račun za električnu energiju koji je u prosjeku bio 100 KM za prošli listopad, za ovaj listopad će koštati 45 KM ili 50 KM, ako je ostvarena ušteda od 20 posto kilovat sati, a ako ste imali račun od 70 KM vi ćete očekivati u listopadu da platite oko 32 KM”, rekao je Petrović novinarima u Banjaluci.

On naglašava da je  teško organizirati restrikcije, a da će ovaj program omogućiti da građanin ostvari uštede u svom budžetu.

Petrović je rekao da će ovaj resurs u narednim mjesecima biti veoma oskudan, tražen i dobro plaćen, a već danas cijena električne energije na burzama za siječanj je 1.000 eura za 1.000 megavat-sati, što znači da jedan kilovat-sat košta dvije marke, a to se potroši dok se skuha kava.

“Ovaj program će biti predočen svim građanima Republike Srpske u želji da ostvare uštede u svojim kućnim budžetima iako su računi za električnu energiju najpovoljniji u odnosu na sve ostale komunalne usluge”, napomenuo je on.