BIH DNEVNI

Započinje li Rusija cyber rat protiv BiH?

Više srednjih i osnovnih škola na području Kantona Sarajevo jučer je dobilo prijetnje putem emaila o postavljenim eksplozivnim napravama. Na meti su bile i zgrade Općinskog suda u Sarajevu i Vlade Kantona Sarajevo. Institucije su dobile mail sa sljedećim sadržajem:
“U školi je bomba Čujem glasove Glasovi u mojoj glavi lud sam Ja sam nakaza Ubiću decu Oprostite mi ljudi U ime Svijetla budućnost Amen”, a što u prijevodu na ruski jezik glasi: “В школе бомба Я слышу голоса Голоса в моей голове Я сумасшедший Я – изображение Я собираюсь убить детей Простите меня, люди От имени Светлое будущее Аминь”.
Prve informacije koje su izašle u javnost govore da su dojave o bombama poslane s domene sa oznakom „.ru“, što je oznaka za Rusiju.
Nakon ovih dojava nastava u školama je prekinuta, i poslije pregleda od strane nadležnih organa ustanovljeno je da su sve dojave bile lažne.

Evakuirano 18.000 učenika
Govoreći na konferenciji za novinare premijer Kantona Sarajevo Edin Forto izjavio je da je dojava o bombama stigla u čak 110 institucija, od kojih su velika većina osnovne i srednje škole u kojima se ukupno nalazilo oko 18.000 učenika koji su odmah evakuirani.
Edin Forto je izjavio da očekuje da neće ni u jednoj ustanovi biti pronađena nikakva eksplozivna naprava, ali da nadležni organi bez obzira na to moraju provesti KDZ preglede, a poslije toga će biti određeno vrijeme povratka djece u školske ustanove.
Policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo Nusret Selimović je naveo da policijski organi ovo djelo smatraju činom terorizma te da će nastaviti raditi u pokušaju rasvjetljavanja ovog kaznenog djela. Također je naveo da su dvje dojave o eksplozivnim napravama u sarajevskom sudu i zgradi Vlade KS nisu vezane za ovaj događaj jer su upućene telefonskim putem.
– Vjerujemo u državne institucije i njihove mehanizme kako bi se svi počinitelji kaznili i upozorili na ozbiljnost i odgovornost ovakvih napada. Nadamo se da su u pitanju lažne dojave te da naša djeca posebno ona koja borave u internatima kao i u Centrima za učenike sa posebnim potrebama neće doživjeti daljnje prijetnje i strahove ove vrste. Pitanje roditelja učenika razredne nastave također je u ovome trenutku istaknuto, te molimo poslodavce i nadležne da pruže razumijevanje za roditelje čija djeca pohađaju produžene boravke, naveli su iz Vijeća roditelja KS.

Srbija pod sličnim udarom
Prije nekog vremena slična situacija dogodila se u Srbiji kada je nekoliko dana zaredom dojavljivano o postavljenim bombama širom te države. Na meti nisu bile samo škole, već razne institucije vlasti, ali i razni gospodarski subjekti. U Srbiji je identificirano ukupno 19 e-mail adresa s kojih su stizale prijeteće poruke o postavljenim bombama na raznim lokacijama. Pripadnici srpske policije identificirali su i osobu koja je putem telefona slala prijetnje istog sadržaja. MUP Srbije priopćio je da je osam prijetnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, dvije iz Irana i Nigerije te po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije. S obzirom na to da su počinitelji strani državljani, MUP Srbije razmjenjuje podatke preko Europola i Interpola s tijelima Švedske, Litve, Švicarske, Ruske Federacije i Mađarske te s Googleom ne bi li došao do konkretnih počinitelja.
U mailovima o postavljenim bombama u Srbiju u nekim navratima navođeno je da se bombe postavljene ne(uvođenja) sankcija od strane Srbije prema Rusiji.

Upozorenje iz NATO-a
U kontekstu prijetnji koje se upućuju na ovakav način na području BiH nije zgorega podsjetiti na upozorenje koje prije nekoliko dana izrečeno od strane NATO saveza.
Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana upozorio je u utorak 17. svibnja,  da bi Rusija mogla pokušati napasti kritičnu digitalnu infrastrukturu Gruzije i Bosne i Hercegovine, kao što je to učinila kada je napala Ukrajinu. On je precizirao da napad može biti npr. u obliku velikog cyber napada. Sekretar Geoana je izjavio da NATO pojačava svoju podršku dvjema zemljama kako bi ojačao njihove odbrambene sposobnosti, uključujući i one protiv cyber ratovanja.
Ukazao je na velike cyber napade koji su izvedeni na ukrajinsku vladu i vojsku, kao i na drugu kritičnu infrastrukturu na dan ruske invazije, zaključivši da su “cyber napadi, pored dezinformacija i digitalne špijunaže, dio nove vrste ratovanja”.
BiH je jedna od zemalja koja se često spominje kao jedna od najizglednijih meta Rusije pa je tako NATO odmah nakon početka rata u Ukrajini objavio da će podržati sve zemlje koje se smatraju ranjivim za Rusiju i pružiti im sigurnosnu pomoć.