BIH

Zbog afere s vizama saslušan Igor Crnadak

Zbog afere izdavanja turističkih viza državljanima Iraka iz prošle godine, u sjedištu Granične policije (GP) BiH saslušan je Igor Crnadak, bivši ministar vanjskih poslova BiH, koji je istražiteljima trebao prenijeti svoja saznanja o izdavanju viza državljanima zemalja visokog migracijskog rizika.

Naime, koncem prošle godine, službenici Granične policije BiH su u Međunarodnoj zračnoj luci Sarajevo spriječili ulazak 50 Iračana koji su stigli u BiH s turističkim vizama. Oni su tada priznali da su za vize platili po tisuću eura posrednicima u Veleposlanstvu BiH u Jordanu.

Grupi Iračana vize su poništene, a oni su deportirani iz BiH pod sumnjom da su ilegalni migranti koji su zemlju namjeravali iskoristiti kao tranzitnu rutu na putu ka zemljama EU-a. Tada su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, na čijem je čelu bio Crnadak, poručili da ispituju sve okolnosti tog događaja i da su zatražili informaciju od Veleposlanstva BiH u Ammanu. O slučaju je obaviješteno i Tužiteljstvo BiH, nakon čega su izvršene i provjere u Veleposlanstvu BiH u glavnom gradu Jordana. Istraga se vodi s ciljem utvrđivanja je li i tko posredovao u izdavanju turističkih viza osobama koje dolaze iz Iraka.

Po okončanju jučerašnje saslušanja, Crnadak je za N1 rekao da se on u ovom predmetu pojavljuje u svojstvu svjedoka. “Ja sam svjedok u ovom slučaju, nisam predmet istrage. Nisam osumnjičen. Zbog daljeg tijeka postupka, ne mogu dati više informacija“, rekao je bivši ministar vanjskih poslova BiH.

VEZANO

Iz BiH protjerani migranti

urednik

Izrečena mjera protjerivanja iz BiH za 54 strana državljana

urednik

Tko i kako sječe čiju šumu na granici BiH i Hrvatske?

urednik