BIH DNEVNI

Zlatko Lagumdžija: Dok su Bakir i Željko omamljeni rezolucijom Bundestaga, HDZ i SNSD vode ozbiljne akcije

Nakon otvorene podrške Izraela izmjenama Izbornog zakona BiH koje predlažu HDZ BiH i Hrvatska, komentar je portalu Klix.ba dao Zlatko Lagumdžija, bivši ministar vanjskih poslova BiH. Izrael, koji je u pravilu prema BiH imao neutralan odnos, bez ikakvih konkretnih stavova o njenim unutarnjim pitanjima, sada je jasno stao na stranu prijedloga HDZ-a u svezi Izbornog zakona i priče o legitimnom predstavljanju. Kaže da do eventualnog narednog poteza visokog predstavnika Christiana Schmidta treba maksimalno lobirati kako BiH ne bi dobila štetne izmjene Izbornog zakona.

‘Ima li itko da potjera ove što nas vode da krenu lobirati u par ključnih zemalja prije no Schmidt donese odluku o izmjenama Izbornog zakona? Kada se ne dogovore u roku kojeg je dao, hoće li samo nastaviti voditi predizbornu kampanju o tome preko medija s plaža i iz kavana? Svi ih moramo pozivati i tjerati, a posebno javnost i mediji, kojih se oni jedino plaše, da to rad,e a ne da jedva čekaju da Schmidt napravi novi loš potez, a onda vode kampanju na tome kako se radi o novoj nepravdi koja im treba jer tako, opet, postaju borci za ‘našu stvar’, a ne uhljebi i prevaranti koji nemaju odgovorne politike’, stav je Lagumdžije koji je osobito kritizirao lidera SDA Bakira Izetbegovića te DF-a Željka Komšića.

‘Bakir i Željko su još uvijek omamljeni iluzijama o snazi Bundestag rezolucije, s kojom oni svakako nemaju ništa i misle da je to dovoljno. Za to vrijeme, HDZ BiH, pa i SNSD, vode ozbiljne diplomatske akcije’, dodaj Lagumdžija prema čijem bi mišljenju sve bilo drugačije da su stranke sa sjedištem u Sarajevu ozbiljno pristupile da reformski izborni paket mora integrirati barem neke opravdane hrvatske zahtjeve. ‘Umjesto toga, oni su se konfrontirali s tim zahtjevima i još nastavili ‘prijetiti’ da će Hrvatima uzeti šest mjesta u Domu naroda do mjere daljnje radikalizacije međuetničkih odnosa. Svojom odlukom da prepuste Čoviću ozbiljan arsenal argumenata, samo su pokazali da nemaju ozbiljnu, poželjnu i izvedivu viziju BiH kao jedinstvene države i društva zajedničkih vrijednosti’, zaključuje Lagumdžija.