Vijesti BiH

Bivši predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić savjetuje ministra pravde

Bivši predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić je savjetnik aktualnog federalnog ministra pravde Vedrana Škobića. Osim Tadića, ministar Škobić za savjetnika imai pravnika Tomu Lučića.

Tadić je u Federalno ministarstvo pravde imenovan još u listopadu 2022. godine, dva mjeseca nakon što je okončao mandat u Ustavnom sudu BiH. Tada je na čelu ministarstva bio Mato Jozić, no Tadić je nastavio biti savjetnik ministra za praćenje rada Vlade FBiH i Parlamenta FBiH i nakon imenovanja novog saziva Vlade FBiH, kada je Jozića u ministarstvu pravde zamijenio Škobić, također kadar HDZ-a BiH.

Mato Tadić je diplomirani pravnik s uspješnom karijeromte ima bogato pravno iskustvo. U dva je navrata bio i predsjednik Ustavnog suda BiH. Naime, bio je prvi predsjednik tek konstituiranog Ustavnog suda BiH u razdoblju 2002.-2006. godine, a istu je funkciju ponovno preuzeo u lipnju 2021. te je na njoj ostao do kolovoza 2022.

U međuvremenu je bio i potpredsjednik Ustavnog suda BiH. Tadić je, neposredno po okončaju rata u BiH, obnašao i dužnost ministra pravde Federacije BiH te je kao stručnjak sudjelovao i na mirovnoj konferenciji u Daytonu. O savjetnicima federalnog ministra pravde Kli.ba je dobio informacije nakon što je zastupnik u Parlamentu FBiH Admir Čavalić zatražio odgovor na zastupničko pitanje o imenovanjima savjetnika u Vladi FBiH.