Vijesti BiH

Čović smatra kako će izvješće EK o napretku BiH biti pozitivno (VIDEO)

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas, nakon sjednice Predsjedništva stranke održane u Mostaru, kako smatra da će izvješće Europske komisije o napretku BiH biti pozitivno.

– Mislim da je Izvješće već napisano, ono će biti objavljeno tijekom listopada, siguran sam da će biti pozitivno. Ako bi završilo slično onome što smo učinili u kolovozu, siguran sam da bi to izvješće bilo do kraja pozitivno. Također, uvjeren sam da nijedan zakon neće izaći iz listopada, a da neće biti raspravljen u Parlamentu, a prije toga će doći kroz Vijeće ministara – zaključio je Čović.

U Mostaru će se danas održati sastanak partnera na državnoj razini, a jedna od tema biti će i Izborni zakon.

– Danas će na dnevnom redu biti svi zakoni koji postoje iz onoga paketa od 14 uvjeta te odluke i sve ono što treba uraditi kako bi to izvješće bilo pozitivno. Naravno, tu ulazi i Izborni zakon. Moguće je da danas jedan dio Izbornog zakona bude raspravljen i usvojen, napravit ćemo dinamiku radnih tijela koja su već definirana, kako bi što prije došli do nekih rješenja, a naš cilj je da idu ona preko Vijeća ministara – otkrio je predsjednik HDZ-a BiH.

Po njegovim riječima, danas će na dnevnom redu biti svaki detalj koji je nužan za ”naš europski put, Zakon o Ustavnom sudu, Zakon o sudstvu, Izborni zakon itd”.

– Nadam se da će Vijeće ministara već na prvoj sjednici jedan dio paketa staviti na dnevni red, a u sakom slučaju ciljamo da do kraja desetog mjeseca u cjelini završimo, kroz Vijeće ministara i parlament, sve ono što je u paketu od 14 uvjeta – kazao je Čović.

Ranije je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio kako su uvjet zakoni o Ustavnom sudu i Izborni zakon, a predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kako je to uvjetovanje koje ne vodi ničemu.

– Sve teme su danas stavljene na dnevni red, pa i ta dva zakona. Vidjet ćemo koliko će se na kojem zakonu otići daleko danas te kako će proći ovi zakoni u parlamentu, biti raspravljeni i dopunjeni – komentirao je Čović.