Vijesti BiH

Cvijanović: Ustavni sud BiH treba reformirati, to bi bio pravi doprinos stabilnosti BiH

Predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović ukazala je na potrebu da se Ustavni sud BiH reformira, da ga napuste strani suci a njih zamijene domaći, ljudi od integriteta koji mogu biti suci čije odluke nitko neće osporavati i koji će donositi odluke na temelju Ustava, a ne izvrtati ga.

Cvijanović smatra da bi to bio pravi doprinos stabilnosti BiH.

– Nitko to ne želi. Ne žele naši partneri na razini BiH ili ne smiju od svojih stranih pomagača, to ne želi OHR, koji sada ima nelegalnog i nelegitimnog visokog predstavnika, to ne želi ni EU, ocijenila je, pak, Cvijanović idodala da EU treba biti pokretač takvog nečeg i inicirati da se pokuša naći način da se može u paketu ili blok aktivnošću riješiti 14 prioriteta Europske komisije.

– Јasno da smo mi vrlo zabrinuti jer se vrši nasilje nad svim onim što su i Ustav i zakoni ove države, onog što bi trebala biti normalna demokratska praksa, koja je pogažena, stavljena pod noge grupe stranaca koji žele upravljati ovdašnjim procesima, umjesto da to rade domaće sukladno svojim ustavnim nadležnostima u okviru BiH, navela je Cvijanović i ukazala na odlučnost institucija RS-a da stvari vrate u okvire ustavnosti i u okvire redovitih procedura, u okvire pune demokracije, što znači i pune odgovornosti za procese koji se ovdje odvijaju.

– Razočarana sam i time što se svi ovdje zaklinju u neki europski put, i ti Europljani, ali i ti naši partneri u vlasti na državnoj razini. A kada im ponudit da se krene u rješavanje 14 prioriteta koji su na čekanju od 2019., oni to neće iz prostog razloga što se samo u jednom prioritetu nalazi jedna od tri-četiri podtočke koja kaže “izvršiti obveznu reformu Ustavnog suda BiH i regulirati pitanje odlaska stranih sudaca”, argumentira predsjedateljica Predsjedništva BiH uz ošasku da su oni u stanju žrtvovati sve kako se to ne bi desilo, što znači da su zajedno u sprezi i zajedno na liniji onog što radi međunarodni faktor ovdje, a to je da koristi Ustavni sud kao politički instrument, kao što je,nažalost,i OHR politički instument samo za politički obračun s RS-om u oduzimanju nadležnosti ili stvaranju ambijenta koji odudara od onoga što je Ustav dao u zadaću.

Cvijanović poručuje i da je upravo prijedlog da se reformira Ustavni sud BiH prijeka potreba.

– Јasno je čime raspolažemo, ali to ne umanjuje kapacitet RS-a da se i dalje pravno-političkih sredstvima bori za svoju poziciju, svoj status. Politika je takva, moramo nekada ogoliti s kim imamo posla, konastatirala je.